Αύριο θα ξέρουμε για τα σχολεία – Η Θεσσαλονίκη απαιτεί lockdown σαν της Άνοιξης

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Αύριο θα γίνουν τελικά οι ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, καθώς η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνομώνων του υπουργείου Υγείας δεν κατέληξε ακόμη σε ομόφωνη πρόταση, καθώς το μοναδικό θέμα δεν είναι τα σχολεία.

Στην εισήγηση εμπλέκεται και η γενικότερη άποψη κάθε ειδικού (για τις οικονομικές συνέπειες) αλλά και η εκτίμηση κάποιων ότι ένα πλήρες “ανοιξιάτικο” lockdown θα βλάψει ψυχικά τον πληθυσμό και θα έχει ίσως παράπλευρες απώλειες σε άλλα ζητήματα υγείας. Επίσης, τους απασχολεί ότι μετά από τόσα μέτρα το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται αριθμό ασθενών που ξεπερνά τις δυνάμεις του και αυτό δεν αφορά μόνο το βορρά, αλλά και την Αττική και άλλες περιοχές. Κατά συνέπεια πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα γενικότερο πλάνο.

Η Θεσσαλονίκη ζητάει το παλιό πλάνο

Σε ό,τι αφορά στην συμπρωτεύουσα, η δημοτική αρχή, επιστημονικοί φορείς και αρχές της πόλης έστειλαν επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας αυστηρότερα μέτρα, αντίστοιχα με της περασμένης άνοιξης. Την κινή επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ζητούν «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων κατ’ αναλογία με τα αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας».

Οι φορείς εκτιμούν πως με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ -τα πρώτα σε τοπικό επίπεδο από τις 23 Οκτωβρίου και όσα αποφασίστηκαν τοπικά ή εθνικά στη συνέχεια- δεν έχει προκύψει έως τώρα η προσδοκώμενη ανάσχεση της πανδημίας. Κρίνουν στο πλαίσιο αυτό πως η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την ασφυκτική πίεση που δέχεται.

Παράλληλα εξηγούν πως όσο τα μέτρα δεν αποδίδουν επαρκώς, θα παρατείνονται, διευρύνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωής της πόλης, ενώ εάν ισχύσουν οι περιορισμοί στο καθεστώς της περασμένης Άνοιξης, η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γρήγορα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έλθει πιο κοντά.

Η Αττική

Οι λοιμωξιολόγοι πάντως προβληματίζονται πολύ και για την Αττική, καθώς γενική εκτίμηση είναι ότι αν τα μέτρα είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, “η κατάσταση δεν θα είχε ξεφύγει” και δεν θέλουν επ΄ουδενί να επαναληφθεί το ίδιο σφάλμα με την Αττική, δηλαδή να αυστηροποιηθεί το lockdown όταν θα ειναι πλέον αργά.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι