Δεν τα "βρήκαν" Μακρόν και Νετανιάχου για Ιράν

-
69

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να στρέψει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε το Παρίσι για συνομιλίες με τον Μακρόν στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη για την αναθεώρηση ή καταγγελία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ζητώντας από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία να μιμηθούν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση έναντι του Ιράν. Ο

«Δεν ζήτησα από τη Γαλλία να αποσυρθεί από την συμφωνία επειδή θεωρώ ότι βασικά θα διαλυθεί από το βάρος των οικονομικών κυρώσεων», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μακρόν. «Αν έχεις μια κακή συμφωνία δεν είναι αναγκαστικό να την τηρείς", είπε.

Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο καταβάλλουν ακόμη προσπάθειες να διασώσουν τη συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε στην επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων, καθώς τη θεωρούν το καλύτερο μέσο προκειμένου η Τεχεράνη να μην αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διατείνεται ότι το Ιράν ξεγέλασε τη Δύση ώστε να συναφθεί μια μονομερώς επωφελής συμφωνία και ότι ήθελε να εκμεταλλευθεί την άρση των κυρώσεων για να αυξήσει το αποθεματικό της σε κεφάλαια πριν επανέλθει στον πλήρη εμπλουτισμό ουρανίου στο μέλλον με στόχο την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο Μακρόν δεν φάνηκε να πείθεται από τα επιχειρήματα του Νετανιάχου. «Είπα στον πρωθυπουργό ότι είναι βαθιά πεποίθησή μου, την οποία μοιραζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πως η συμφωνία πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για να διασφαλιστεί ο έλεγχος των πυρηνικών δραστηριοτήτων» του Ιράν, δήλωσε.

Ο Μακρόν επέμεινε ότι θέλει να αρχίσουν νέες, χωριστές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα ζητήματα που ανησυχούν την Ουάσινγκτον.