Χαμός στις ΗΠΑ, κόσμος στον Λευκό Οίκο, στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Χαμός στις ΗΠΑ, κόσμος στον Λευκό Οίκο, στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά — ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη —, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει τα πόδια σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής. Στην Ουάσινγκτον, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τον βαθιά εδραιωμένο ρατσισμό στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη Δευτέρα.

1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία όπως και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες. Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Συμπλοκή στη Νέα Υόρκη, ένας νεκρός

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές. Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν. Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Δίωξη κατά έξι αστυνομικών

Έξι αστυνομικοί στην Ατλάντα θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου χτύπησαν με όπλα τέιζερ δύο φοιτητές και τους έβγαλαν από το αυτοκίνητό τους ενώ ήταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Πολ Χάουαρντ, δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει να επιβληθούν ποινές φυλάκισης πολλών ετών στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στη σύλληψη του Μεσάια Γιανγκ, 22 ετών και της 20χρονης φίλης του, Τανίγια Πίλγκριμ. «Η συμπεριφορά τους σε αυτό το επεισόδιο δεν είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο στην πόλη της Ατλάντας», είπε ο εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στην οποία ήταν παρόντες ο Γιανγκ και η Πίλγκριμ.

Στο βίντεο που προβλήθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων διακρίνονται οι αστυνομικοί να σταματούν το αυτοκίνητο, να δίνουν εντολές και να πυροβολούν με ένα όπλο τέιζερ. Στη συνέχεια βγάζουν την Πίλγκριμ, που ουρλιάζει, από το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δύο φοιτητές αντιστάθηκαν ή ότι συνιστούσαν απειλή για τους αστυνομικούς.

Η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς είπε την Κυριακή ότι η ίδια και ο αρχηγός της αστυνομίας αποφάσισαν να απολύσουν δύο από τους αστυνομικούς αφού εξέτασαν το βίντεο που είχε τραβηχθεί από τις κάμερες που φέρουν επάνω τους.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί κυμαίνονται από διακεκριμένη επίθεση μέχρι πρόκληση ζημιών στο αυτοκίνητο της Πίλγκριμ. «Αισθάνομαι λίγο πιο ασφαλής τώρα που αυτά τα τέρατα έφυγαν από τον δρόμο», σχολίασε ο Γιανγκ, ο οποίος είναι τελειόφοιτος στο Κολέγιο Μόρχαουζ και έσπασε τον καρπό του στο επεισόδιο αυτό. «Προχωράμε μπροστά, απλώς χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

Ο Βινς Τσάμπιον, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αδελφότητας Αστυνομικών, είπε ότι είναι άδικη η απόφαση άσκησης δίωξης στους αστυνομικούς χωρίς να έχει προηγηθεί εκτεταμένη έρευνα, προσθέτοντας ότι κανένας τους δεν κλήθηκε να δώσει κατάθεση. «Πιστεύουμε ότι είναι πρόωρο», είπε ο Τσάμπιον, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο Χάουαρντ και η Μπότομς προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη και όχι να αποκαλύψουν όλα τα γεγονότα. «Γιατί (οι αστυνομικοί) σταμάτησαν τους φοιτητές; Δεν γνωρίζουμε την απάντηση», κατέληξε.

Τίμησαν τη μνήμη του Φλόιντ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες Τρίτη στην πόλη Χιούστον, στην πολιτεία Τέξας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και να απαιτήσουν δικαιοσύνη, μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου. Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε διαδηλώσεις και ταραχές απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ.

Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περί τους 60.000. Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον — Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός — είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».

Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί «σε θέσεις εξουσίας» πλέον «ακούνε», διαβεβαίωσε ο Τέρνερ. Όμως, «είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», επέμεινε. Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, όπου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, πήρε μέρος στην πορεία. Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν δύο τραγουδιστές της ραπ, ο ένας από τους οποίους, ο Trae Tha Truth (το πραγματικό όνομά του είναι Φρέιζερ Τόμσον ο τρίτος) συνδεόταν για χρόνια για φιλική σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο δεύτερος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια. «Θα τον αντιπροσωπεύσουμε όπως τού πρέπει», είπε στο πλήθος ο Trae Tha Truth, «θα σκίσουμε αυτό το σύστημα από μέσα προς τα έξω. Ο Τζορτζ Φλόιντ μας κοιτάει από ψηλά τώρα και χαμογελάει», πρόσθεσε.

Η Σίλα Τζάκσον Λι, Δημοκρατική βουλεύτρια που εκπροσωπεί συνοικίες του Χιούστον όπου μεγάλωσε ο Τζορτζ Φλόιντ, είπε στους συγκεντρωμένους πως ετοιμάζει σχέδιο νόμου για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. Κάποιοι συνδέουν το ότι στο Χιούστον δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια με το ποιος ήταν ο Φλόιντ. «Αυτοί που γνώριζαν καλύτερα τον Τζορτζ βοήθησαν να ορίσουμε τον τόνο (των διαδηλώσεων) στο Χιούστον. Ξέρουν ποιος ήταν. Ότι ήταν στ’ αλήθεια αγαθός γίγαντας, γλυκός τύπος», έκρινε ο Ντέιβιντ Χιλ, ακτιβιστής και πάστορας που γνωρίζει την οικογένεια.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί κατανοούν τις διαδηλώσεις

Η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στην πολιτεία Μινεσότα και δεν εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις διαδηλώσεις και στις ταραχές, κατέγραψε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι διαδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν εκτραχυνθεί, καθώς ξεσπούν συχνά βίαια επεισόδια, άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, όταν αστυνομικός της Μινεάπολης βιντεοσκοπήθηκε καθώς κράταγε καθηλωμένο στο έδαφος τον Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, πιέζοντας το γόνατό του στον σβέρκο του επί εννέα λεπτά, ακόμα κι αφού ο Φλόιντ του είπε πως αδυνατούσε να αναπνεύσει, ακόμα και αφού ήταν εμφανές πως είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ο αστυνομικός αποτάχθηκε, συνελήφθη μερικές ημέρες αργότερα και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Στη δημοσκόπηση για το ζήτημα που διενεργήθηκε τη Δευτέρα και χθες Τρίτη, το 64% των αμερικανών ενηλίκων που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε πως κατανοεί ή συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνουν, το 27% είπε ότι δεν συμφωνεί και το 9% απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.

Το εύρημα υπογραμμίζει το πολιτικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο Τραμπ, ο οποίος έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή έναντι των κινητοποιήσεων, απειλεί να αναπτύξει τον στρατό για να καταστείλει τα βίαια επεισόδια. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενός μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας στον προεδρικό θώκο (39%).

Χωριστή δημοσκόπηση των Ipsos και Ρόιτερς κατέδειξε ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν επί του Τραμπ βρίσκεται στις δέκα μονάδες (47% – 37%) είναι με άλλα λόγια το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα του ινστιτούτου και του πρακτορείου αφότου ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα πρακτικά επικράτησε στην κούρσα για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, στις αρχές του Απριλίου.

Το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων ψηφοφόρων που διαφωνεί με την προσέγγιση του Τραμπ είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό στο γενικό δείγμα. Ακόμη όμως και μεταξύ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, μόνο το 67% είπε πως εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που επιβεβαιώνει το υψηλό βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα, όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι από τα πεπραγμένα του γενικά (82%).

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία. Το 43% θεωρεί πως το χειρίζεται καλά αλλά το 47% διαφωνεί. Όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό όσων κρίνουν πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνουν καλή δουλειά είναι υψηλότερο στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών. Οι δύο δημοσκοπήσεις έγιναν μέσω Διαδικτύου, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ. Στην έρευνα για τις διαδηλώσεις, το δείγμα ήταν 1.004 αμερικανοί ενήλικοι και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%. Σε αυτήν για τις επιδόσεις του Τραμπ συνολικά και τις προεδρικές εκλογές, το δείγμα ήταν 1.113 αμερικανοί ενήλικοι και το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι