Χάος στην Πολωνία - Μου κρύβουν κλίνες, λέει ο υπουργός Υγείας

-

Μεγάλο πρόβλημα στην νοσηλεία ασθενών αντιμετωπίζει η Πολωνία και η κυβέρνηση δέχεται πυρά ότι δεν προετοιμάσθηκε δεόντως για το δεύτερο κύμα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τριγυρνούν 5-65 ώρες με το ασθενοφόρο μέχρι να βρεθεί κλίνη.

Ο υπουργός Υγείας απαντά ότι οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν κλινες και δεν τις διαθέτουν και ψεύδονται ότι είναι πλήρη τα ιδρύματα.

Ομως είναι γεγονός ότι τα ασθενοφόρα τρέχουν και δεν φτάνουν μα 27.000 κρουσματα την ημέρα. Άγνωστος είναι ο αριθμός των νέων ημερησίων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 6.842 άνθρωποι σε μια χώρα των 37 εκατ. κατοίκων. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο να παρέχουν οξυγόνο σε ασθενείς σε κρισιμη κατάσταση μέσα στα ασθενοφόρα εν αναμονή κλίνης σε κάποιο νοσοκομείο της περιοχής τους.

"Μα δεν πέθανε κανείς σε ασθενοφόρο"

Ο Κάρολ Μπιέλσκι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων Meditrans της Βαρσοβίας, επιβεβαίωσε ότι 4-5 ασθενοφόρα περιμένουν έξω από νοσοκομεία για πολλές ώρες. «Τυχαίνει να πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι κανείς δεν έχει πεθάνει μέσα σε ασθενοφόρο λόγω των καθυστερήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζιέλσκι επέρριψε ευθύνες για τα προβλήματα στη διοίκηση των νοσοκομείων και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι οι οδηγοί των ασθενοφόρων δεν γνωρίζουν πού υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. «Παρατηρούμε επίσης το ακατανόητο γεγονός να κρύβουν κρεβάτια, μολονότι είναι διαθέσιμα, όμως ο επικεφαλής του νοσοκομείου ή του θαλάμου δεν θέλει να εισαγάγει τον εν λόγω ασθενή», είπε.

Πιθανόν στα Πολωνικά νοσοκομεία να γίνεται ό,τι γινόταν και στη Λομβαρδία αλλά ό,τι γίνεται ήδη σιωπηρά και στην Ελλάδα: όταν είναι λίγες οι κλίνες ΜΕΘ, τις κρατούν ώστε να της δώσουν σε όσους έχουν περισσότερες ελπίδες να ζήσουν... Και ο υπουργός δεν θέλει να παραδεχτεί προς την αντιπολίτευση ότι δεν επαρκούν οι ΜΕΘ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.