Δείχνουν τον Τραμπ για την επίθεση στο Πίτσμπουργκ

-
87

Στον Αμερικανό πρόεδρο αποδίδει μέρος της ευθύνης για την επίθεση στην συναγωγή στο Πίτσμπουργκ μια ομάδα  Εβραίων αξιωματούχων, κατηγορώντας τον ότι «ενθάρρυνε» το κίνημα των λευκών εθνικιστών.

«Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια οι δηλώσεις σας, οι πολιτικές σας ενθάρρυναν το κίνημα των λευκών εθνικιστών, το οποίο γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο. Εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε τον δράστη "μοχθηρο", όμως η βία που σημειώθηκε είναι άμεσο αποτέλεσμα της επιρροής σας», εκτιμούν οι Εβραίοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι του Πίτσμπουργκ στην ανοικτή επιστολή τους.

Καλούν επίσης τον Τραμπ «να αποκηρύξει απερίφραστα τον λευκό εθνικισμό», «να σταματήσει να στοχοθετεί και να θέτει σε κίνδυνο όλες τις μειονότητες» και «να δεσμευθεί σε δημοκρατικές πολιτικές». Διαμηνύουν μάλιστα ότι αν δεν το κάνει δεν είναι ευπρόσδεκτος στην πόλη.

Σημειώνεται ότι στην επίθεση που έγινε το Σάββατο στην συναγωγή Tree of Life στο Πίτσμπουργκ έντεκα άνθρωποι, σχεδόν όλοι άνω των 60 ετών, έχασαν την ζωή τους από τα πυρά ενός 46χρονου αντισημίτη, του  Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος δήλωσε αργότερα ότι ήθελε «να πεθάνουν όλοι οι Εβραίοι».

Την ίδια ώρα εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών για τους επιζώντες και τους συγγενείς των έντεκα θυμάτων ξεκίνησαν δύο ομάδες Αμερικανών μουσουλμάνων, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής περισσότερα από 80.000 δολάρια. Την εκστρατεία ξεκίνησαν η CelebrateMercy και η Mpower Change, δύο μη κερδοσκοπικές, μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, θέλοντας να στείλουν «ένα μήνυμα ενότητας στις εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες».