Δεν έχουμε χρόνο για νέα συμφωνία START διαμηνύει η Μόσχα

-

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα START για τον έλεγχο των εξοπλισμών, πριν αυτή λήξει εντός του 2021, διαμηνύει η Μόσχα.

Την δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, στη διάρκεια συζήτησης στη λέσχη Valdai για τα μέλλον των στρατηγικών εξοπλισμών στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ρωσία- Κίνα».

Αφού χαρακτήρισε περίπλοκη την κατάσταση σχετικά με τις προοπτικές της συμφωνίας START, ο Λεόντιεφ σημείωσε ότι «είναι ήδη προφανές ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει (η ισχύς της Συμφωνίας λήγει στις 5 Δεκεμβρίου 2021) δεν θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε ένα πλήρες κείμενο συμφωνίας που να την αντικαταστήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι διαπραγματεύσεις για τη START διεξάγονταν επί έναν χρόνο και αυτό γιατί η Συμφωνία δεν είναι σχετικά περίπλοκη, αλλά συνιστά μια απλουστευμένη εκδοχή της προηγούμενης συμφωνίας», καθώς «σ’ αυτήν δεν υπάρχουν κάποια ουσιαστικά νέα στοιχεία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «τώρα εγείρονται ζητήματα, τα οποία απαιτούν μια πολύ σοβαρή προκαταρκτική επεξεργασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Η Συμφωνία START τέθηκε σε ισχύ το 2011 με διάρκεια εννέα ετών, εφόσον δεν υπάρξει νέα συμφωνία έως το 2021. Επίσης μπορεί να παραταθεί όχι για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών (έως το 2026) κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας των μερών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.