Δεν επαρκεί η αποφυλάκιση του Μπράνσον για τις ΗΠΑ

-
311

Αποφυλακίστηκε ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία, λίγες ώρες αφότου δικαστήριο αποφάσισε να μεταφερθεί από τις φυλακές σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κατά την αποχώρησή του από τις φυλακές της Σμύρνης, τον Μπράνσον συνόδευαν αστυνομικοί. Στην συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο κι έφυγε με μια οχηματοπομπή.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό ο Αμερικανός πάστορας, ο οποίος παρέμεινε φυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2016. Ζήτησε ωστόσο, από τις τουρκικές αρχές να μην μείνουν μόνο σε  αυτό. «Αυτό δεν επαρκεί» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θέλει την απελευθέρωση του Μπράνσον.

«Δεν έχουμε δει αξιόπιστες αποδείξεις σε βάρος του Μπράνσον και προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να διευθετήσουν αυτή την υπόθεση αμέσως με διαφανή και δίκαιο τρόπο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Άντριου Μπράνσον, πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που ζει στην Τουρκία περισσότερο από δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε την ομάδα στην οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.