Δεν καταλαβαίνουν από διαβήματα οι Τούρκοι, συνεχίζουν τις επιδρομές στο Ιράκ

-

Μία ημέρα μετά την επίσημη διαμαρτυρία της Βαγδάτης ότι επανειλημμένες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές παραβιάζουν την εθνική της κυριαρχία και θέτουν σε κίνδυνο αμάχους, η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τα πλήγματα στους Κούρδους μαχητές του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Την ανακοίνωση έκανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά τις εξηγήσεις που ζήτησε η Βαγδάτη από τον Τούρκο πρεσβευτή. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, ότι στις πρόσφατες επιθέσεις σε ιρακινό έδαφος σκότωσε οκτώ μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία πλήττει τακτικά βάσεις του PKK κατά μήκος των νοτίων συνόρων της, δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές χρησιμοποιούν την απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή του βορείου Ιράκ ως βάση για να εξαπολύουν αιματηρές επιθέσεις μέσα στην Τουρκία.

Νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε επικείμενη επιχείρηση κατά κουρδικής πολιτοφυλακής στην γειτονική Συρία.

«Οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας έχουν γίνει ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει καθήκον να αποτρέπει τη χρήση του ιρακινού εδάφους ως βάση για επιθέσεις στις γειτονικές χώρες και περιέγραψε τις αεροπορικές επιδρομές ως πράξη αυτοάμυνας της Τουρκίας, αφού το Ιράκ δεν δρα.

«Η Τουρκία αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Προσφέρει ως εκ τούτου όλη της την υποστήριξη στο Ιράκ. Και περιμένουμε από το Ιράκ την ίδια κατανόηση και μια απτή συνεργασία», ανέφερε ο Ακσόι. Πρόσθεσε επίσης ότι «αν οι ιρακινοί θεσμοί δεν κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τότε οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «θα στηρίζονται στο νόμιμο δικαίωμά τους στην άμυνα».

Σημείωσε τέλος ότι «οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν για όσο καιρό τρομοκρατικές οργανώσεις φωλιάζουν στο ιρακινό έδαφος και για όσο καιρό απαιτείται για τις ανάγκες της ασφάλειας της Τουρκίας».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.