Δεν βγαίνει από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν

-
198
Ο οικονομικός πόλεμος είναι σαν εισβολή στην Μικρά Ασία λέει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο την πλειοψηφία που χρειάζεται για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ωστόσο αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα.

Αυτό δείχνει έρευνα του ινστιτούτου SONAR, που δημοσιεύτηκε σήμερα, σύμφωνα με την οποία σε δείγμα 3.000 ερωτηθέντων σε 26 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 48,3% στον πρώτο γύρο. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ εξασφαλίζει ποσοστό 31,4%. Ωστόσο, σε ποσοστό άνω του 53%, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα ψήφιζαν τον Ερντογάν έναντι του Ιντζέ στον δεύτερο γύρο.

Σε ό, τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 42,2%, ενώ οι εθνικιστές του MHP σύμμαχοί του εξασφαλίζουν το 7,1% των ψήφων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP θα λάμβανε 39,5%.

Το όριο για να μπει στην Βουλή συγκεντρώνει και το φιλοκουρδικό HDP, ο πρώην ηγέτης του οποίου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραμένει φυλακισμένος και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 142 έτη.