Δένδιας - Συμφωνία Πρεσπών: Προσπάθεια αλλαγών για γλώσσα, εθνικότητα

-
56

"Η κυβέρνηση της ΝΔ θα προσπαθήσει να αλλάξει στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα άρθρα που αφορούν την γλώσσα και την εθνικότητα”, δήλωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη μέρα» με τον Σ. Κοτρώτσο.

Για το ζήτημα της επιστολής Καραμανλή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους για την ονομασία των Σκοπίων, είπε πως επρόκειτο για τακτική κίνηση καθώς υπήρχε κύμα αναγνώρισης της τότε ΠΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία” και έτσι επιχειρούσε να κρατήσει τη διαπραγμάτευση ανοικτή. Συμπλήρωσε πως «εάν τα έγγραφα που παρουσιάζονται ήταν σοβαρά, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα φέρει στη Βουλή όταν η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Είπε ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει να αλλάξει στη συμφωνία τα άρθρα που αφορούν τη γλώσσα και την εθνικότητα, και να βελτιωθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Κράτησε αποστάσεις απ’ όσα στελέχη πήγαν σε διαδηλώσεις, λέγοντας ότι διαφωνεί, και χαρακτήρισε θετικό ένα από τα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε τέλος, πως είναι υποκριτικό να κατηγορεί τη ΝΔ η κυβέρνηση όταν ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει για «Μακεδονία του Ίλιντεν», ενώ τόνισε ότι κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.