Διακόπουλος: Τι σημαίνουν οι διερευνητικές – Η Τουρκία πόνταρε σε θερμό επεισόδιο μα δεν της βγήκε

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο ναύαρχος και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, είπε πως στην πραγματικότητα η Άγκυρα δεν ήθελε ποτέ τις διερευνητικές, και επεδίωκε θερμό επεισόδιο με φταίχτη την Ελλάδα.

«Στόχος τους ήταν σαφέστατα να αποτρέψουν τις διερευνητικές, αυτή ήταν η στρατηγική τους, ήθελαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στην περιοχή και να έχουν να λένε, το δειχνουν και οι δηλώσεις που έκαναν, πως “ό,τι και να γίνει θα φταίει η Ελλάδα”», λέει ο κ. Διακοπουλος.  «Δεν επιθυμούσαν να μπουν σε διερευνητικές αλλά να υπάρξει ένα επεισόδιο με την Ελλάδα υπεύθυνη ώστε να χαρακτηριστεί ταραξίας εκείνη».

«Το θερμό επεισόδιο θα προκαλούσε μεγάλη αστάθεια στην περιοχή, θα ήταν διαλυτικό για το ΝΑΤΟ, γι΄αυτό μας προκαλούσαν διαρκώς να πετύχουν μια βίαιη αντίδραση και να πέσουν όλοι επάνω μας, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, και να μας πουν καθήστε στο τραπέζι να τα βρείτε, και τότε η Τουρκία θα ήταν σε θέση ισχύος και θα μπορούσε να επιβάλει τους όρους της», προσέθεσε. «Την Τουρκία δεν την έπαιρνε πολιτικά να ξεκινήσει επιθετική ενέργεια με τόσα που είχαν ήδη φορτωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, ήθελε οπωσδήποτε να την κάνει η Ελλάδα, αλλά δεν της βγήκε. Λειτουργήσαμε με αποφασιστικότητα αλλά όχι επιθετικά και με ψυχραιμία στο πλαίσιο που εμείς θέλαμε».

Τι σημαίνει όμως η λύση της Χάγης;

«Η λογική της Χάγης είναι του Διεθνούς Δικαίου, είναι λογική συμβιβασμού. Μιλάμε για ένα άναρχο σύστημα, ο κόσμος όταν σκέφτεται το διεθνές δίκαιο το νομίζει σαν το εθνικό δίκαιο, δεν είναι το ίδιο, όπως σε μια χώρα που υπάρχουν συστήματα εφαρμογής του δικαίου, στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός, επαφίεται στα κράτη και γι αυτό σε καλεί να έρθεις σε συνεννόηση με την άλλη χώρα, δεν μιλάει για ευθιδικία ή πάρε εσύ 40% κι εγώ 60%, αλλά σου ζητάει να βρεις μια δίκαιη λύση, είτε η Χάγη είτε το Αμβούργο», είπε ο κ. Διακόπουλος.

«Όμως τι σημαινει δίκαιη λύση εν προκειμένω; Είναι ασαφής. Και δίκαιη για ποιον; Θα πρέπει να αποφασίσουμε. Για εμένα υπάρχουν οι εξής επιλογές: ή παραμένουμε ως έχουμε, που δεν θεωρώ ότι ευνοεί τα συμφέροντά μας για πολλούς λόγους, γιατί μένουμε μια κατ΄εξοχή ναυτική χώρα, καθαρά νησιωτική χώρα, χωρίς θαλάσσια κυριαρχία, και μπορεί να λέμε  μεταξύ μας “δεν έχουμε δώσει τίποτα, δεν έχουμε χάσει τίποτα”, όμως μέχρι να γίνει η συμφωνία με Αίγυπτο και Ιταλία είχαμε μείνει στα 6 μίλια, τελικά δεν είχαμε ΑΟΖ και καμία κυριαρχική θαλάσσια ζώνη. Η άλλη λύση είναι να μπούμε σε μια λογική συμβιβασμού που η καλύτερη μέθοδος είναι η Χάγη», είπε.

Εκτιμά πάντως ότι η Τουρκία με τον διάλογο που έχει αρχίσει, δεν θα επανακάμψει με μονομερείς ενέργειες στην περιοχή. Κατά τη γνώμη του οι προσέχεις μήνες θα είναι ήρεμοι.

Επισης, είπε ότι κατά τη γνώμη του τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ήταν προϊόν συμβιβασμού, αλλά ήταν και πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, ενώ την ίδια ώρα στένεψαν τα περιθώρια για την Τουρκία. «Τα συμπεράσματα εν γένει λένε ουσιαστικά ότι η Τουρκία είναι ταραξίας, απλά το λένε με άλλα λόγια. Υπολείπεται όσων θα θέλαμε ίσως, αλλά δέχονται τις ελληνικές θέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό», είπε ο κ. Διακόπουλος.

Τι σημαίνουν οι διερευνητικές

«Η αποκλιμάκωση ήταν προϋπόθεση για τις διερευνητικές. Από εκεί και πέρα οι διερευνητικές είναι μια συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές εκφράζουν τις απόψεις τους και πώς βλέπουν τη λύση η κάθε μια από πλευράς της και προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο για να οδηγήσει η συζήτηση σε διαπραγμάτευση, ερευνάται η ύπαρξη ή μη κοινού εδάφους. Ο,τιδήποτε και να συζητήσουν θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις πολιτικές ηγεσίες, δεν δεσμεύουν σε τίποτα οι διερευνητικές», ξεκαθάρισε ο πρώην σύμβουλος.

Στο ερώτημα αν θα αποδώσουν, εκτιμά ότι υπάρχουν δυο ενδεχόμενα. Το ένα, το αισιόδοξο, είναι η Τουρκία, όπως έχει κάνει κατά το παρελθόν, να εκφρασθεί πολύ διαφορετικά στη συζήτηση ανεξαρτήτως ή και αντιθέτως από το πώς εκφράζεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. «Το έχει ξανακάνει αυτό, να έχει πιο συγκρατημένο λόγο στις συνομιλίες. Όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να είναι αδιάλλακτη και  η διαδικασία να μην φέρει αποτέλεσμα. Εντούτοις εμείς δεν μπορούμε να μην την δοκιμάσουμε».

Αποστρατιωτικοποίηση

Για την επιμονή στην αποστρατιωτικοποίηση εκτιμά ότι η Τουρκία θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό, όπως οτιδήποτε, ερμηνεύοντας όπως την βολεύουν διάφορες διεθνείς συνθήκες, «θα αρπαχτεί από κάποια σημεία για να δώσει νομιμότητα στο λόγο της και στις υπόλοιπες διεκδικήσεις της», λέει ο κ. Διακόπουλος.

Δεν μπορεί πάντως στις διερευνητικές να τεθεί κανένα άλλο θέμα πέραν όσων θέλει να συζητήσει η Ελλάδα. Εξ ορισμού, θα συζητηθούν μόνον θέματα θαλασσίων ζωνών, όπως αναφέρουν και τα συμπεράσματα της Συνόδου, λέει ο κ. Διακόπουλος. «Οπότε έχουμε και μια διεθνή στήριξη και δεν θα μας αναγκάσει κανείς να συζητήσουμε κάτι που δεν θέλουμε. Ακόμα κι αν η Τουρκία επιμένει για κάποια θέματα, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εκείνη που θα φανεί ότι η τορπιλίζει τις διερευνητικές. Όσο για το πότε θα τελειώσουν, είναι τέτοια η πολυπλοκότητα των θεμάτων, και αν η μία πλευρά θέλει να παρελκύσει την όλη διαδικασία επ΄άπειρο, μπορεί. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Αν η μία πλευρά δεν θέλει τη λύση, έχει τη δυνατότητα να θέτει λεπτομέρειες και θέματα επί θεμάτων επ΄άπειρον», είπε.

Εκτιμά πάντως ότι αυτό πολιτικά δεν είναι αμιγώς κακό, γιατί αν στη διάρκειά τους υπάρχει αποκλιμάκωση «όσο γίνεται η διαδικασία και δεν μπαίνεις στην ανάγκη να πάρεις μια δύσκολη απόφαση, μπορεί να μην επιλύεις το θέμα και να τρενάρει, αλλά έχεις αποκλιμάκωση».

Χρησιμοποιεί την Κύπρο για να πιέζει την Ελλάδα

Η Άγκυρα θέλει να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο και δεν αποδέχεται την Κύπρο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος οπότε πιέζει την Κύπρο για να πιέζει την Ελλάδα και αντιστρόφως. Είναι χαρακτηριστικό ατό που συνέβη τον Ιούλιο με την παρέμβαση της Μέρκελ,. Η Τουρκία υποχώρησε για το Ορουτς Ρέις και το απέσυρε, αλλά αμέσως έβγαλε γεωτρύπανα στην Κύπρο, ακριβώς για να πιέσει την Ελλάδα να αντιδράσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι