Διάλογο με τον Άσαντ και αποχώρηση των Τούρκων από το Αφρίν ζητούν οι Κούρδοι

-

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν επισήμως σήμερα ότι έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη που είχαν καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν την στρατιωτική εκστρατεία τους, καθώς και μια εκστρατεία ασσφαλείας, εναντίον εν υπνώσει τζιχαντιστικών πυρήνων.

Στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η γενική διοίκηση των ΣΔΔ κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει ορκισθεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη χώρα, να αναγνωρίσει την αυτόνομη διοίκηση των περιοχών που ελέγχουν οι ΣΔΔ στη βορειοανατολική Συρία.

«Καλούμε την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό να επιλέξει τη διαδικασία του διαλόγου», δήλωσε ο διοικητής των ΣΔΔ Μαζλούμ Κομπάνι.

Οι Κούρδοι κάλεσαν επίσης την Τουρκία, η οποία θεωρεί τις ΣΔΔ τρομοκρατική οργάνωση και έχει πραγματοποιήσει επιδρομές εναντίον τους στη Συρία, να αποχωρήσει από το συριακό έδαφος, ιδιαίτερα από την κουρδική περιφέρεια του Αφρίν.

Στη διάρκεια της εορταστικής τελετής, ο αμερικανός απεσταλμένος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού Ουίλιαμ Ρέμπακ χαιρέτισε από την πλευρά του έναν «κρίσιμο σταθμό» στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την πτώση του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους τονίζοντας πως «εξαλείφθηκε» ένας «μείζων κίνδυνος» για τη Γαλλία.

«Όμως η απειλή παραμένει και η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Μακρόν σε δύο μηνύματά του στο Twitter αποτίοντας φόρο τιμής στον διεθνή συνασπισμό.

Στο Λονδίνο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης σήμερα ως «ιστορικό σταθμό» την πτώση του «χαλιφάτου» και ζήτησε να συνεχισθεί η μάχη κατά των τζιχαντιστών.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου την απειλή που αντιπροσωπεύει το Νταές και η (βρετανική) κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να εξαλείψει την καταστροφική ιδεολογία τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον βρετανικό λαό και τους συμμάχους μας», τόνισε η Μέι σε ανακοίνωσή της.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.