Die Welt: «Υποκριτική επίθεση φιλίας και δημοκρατικών ευαισθησιών του Ερντογάν».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Γερμανία

«Αίφνης ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με “πλαίσιο μεταρρυθμίσεων”, αλλά πίσω από αυτό κρύβεται ένα ολόκληρο σχέδιο. Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα», γράφει η Die Welt με τίτλο «Υποκριτική η στάση Ερντογάν».

«Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δρομολογεί διετές σχέδιο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας έκφρασης. Είναι άραγε ο Τούρκος πρόεδρος αγωνιστής της ελευθερίας; Ξαφνικά ένας αυταρχικός ηγέτης επιστρέφει στο καλό δρόμο της δημοκρατίας; Το πιθανότερο είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν υποκρίνεται», γράφει η Die Welt και δίνει την δική της ερμηνεία:

«Σε τρεις εβδομάδες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν και πάλι με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται να βελτιώσει το κλίμα πριν από τη σύνοδο. Από τα τέλη του 2020 προσπαθεί να προσεγγίσει και πάλι τους Ευρωπαίους. Ακόμα και με την Αθήνα βρίσκεται σε διάλογο. Μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα η ελληνοτουρκική διένεξη παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε σκληρές οικονομικές κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, οι οποίες δεν θα συνέφεραν σε καμία περίπτωση τον Ταγίπ Ερντογάν. Οπότε ο ένας λόγος της φαινομενικής μεταστροφής είναι αυτός. Ο δεύτερος είναι οι εκλογές και τα οικονομικά:

»Ο Ταγίπ Ερντογάν συνειδητοποιεί πλέον σε πόσο άσχημη κατάσταση βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Και δεν είναι μόνο η πανδημία. Εδώ και καιρό η τουρκική λίρα υφίσταται απανωτές υποτιμήσεις, γεγονός που οφείλεται στην εμμονή του Τούρκου προέδρου σε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Όσο η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, τόσο εντείνεται η δυσαρέσκεια του τουρκικού πληθυσμού. Εδώ και καιρό το κυβερνών ΑΚΡ βρίσκεται σε κρίση. Το 2019 έχασε στις αυτοδιοκητικές τους κορυφαίους δήμους της χώρας, δηλαδή την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

»Επιπλέον δύο παλιοί πολιτικοί συνοδοιπόροι του προέδρου, ο Αλί Μπαμπατσάν και ο Αχμέντ Νταβούτογλου προχώρησαν στην ίδρυση δικών τους κομμάτων. Και σαν μην έφθαναν αυτά, με πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Ερντογάν ανησυχεί, δικαίως, πως η εποχή που έκανε ό,τι ήθελε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

»Από τη πλευρά τους οι Ευρωπαίοι καλά θα κάνουν να μην πέσουν στη παγίδα του Ερντογάν. Κι ας είναι σημαντικές για την ΕΕ οι στενές σχέσεις στην πολιτική ασφαλείας. Όχι όμως πάση θυσία και με κάθε τίμημα. Η συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες»,καταλήγει η Die Welt.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι