Δημοκρατικοί κατά Πομπέο για εγκώμια σε Μπολσονάρου

-

Δημοκρατικοί πολιτικοί εξέφρασαν κατάπληξη για τα εγκώμια του Μάικ Πομπέο, στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, κρίνοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όφειλε να θέσει το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πομπέο ήταν παρών την περασμένη εβδομάδα στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Βραζιλίας και εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση διότι παρουσιάζεται η «ευκαιρία» να αποκατασταθεί ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μπραζίλια μια σχέση «αληθινά μεταμορφωμένη».

Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, έξι βουλευτές των Δημοκρατικών τόνισαν πως οι έπαινοι του Πομπέο στον νέο βραζιλιάνο πρόεδρο τους ενόχλησαν, καθώς, «οι ανησυχητικές δηλώσεις» που έχει κάνει στο παρελθόν ο Μπολσονάρου «για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιορίζονται πλέον απλά στη ρητορική».

Αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο νέος βραζιλιάνος πρόεδρος αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ιδίως το ότι ανέθεσε την ευθύνη για την οροθεσία των προστατευόμενων γαιών των αυτοχθόνων στο υπουργείο Γεωργίας (του οποίου ανέλαβε να ηγηθεί μια εκπρόσωπος του πανίσχυρου αγροτοβιομηχανικού λόμπι) ή το ότι διαγράφηκε η προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σας προτρέπουμε να σταθείτε στο πλευρό του λαού της Βραζιλίας και της Αμερικής και να μείνετε πιστός στη δέσμευσή σας στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκφράζοντας την αντίθεσή σας στις πρόσφατες ενέργειες του προέδρου Μπολσονάρου», αναφέρει η επιστολή των βουλευτών των Δημοκρατικών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.