Δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό προκάλεσε «άμεση» ανοσοαπόκριση σε ποντίκια

Δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό προκάλεσε «άμεση» ανοσοαπόκριση σε ποντίκια

«Άμεση» ανοσοαπόκριση προκλήθηκε σε ποντίκια όταν δοκιμάστηκε σε αυτά εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έχει δημιουργηθεί από Κινέζους ερευνητές.

Κινέζοι ερευνητές ανέφεραν υποσχόμενα αποτελέσματα ύστερα από κλινική δοκιμή σε ποντίκια ενός εμβολίου για τον κορονοϊό που είναι υπό ανάπτυξη και φαίνεται πως προκάλεσε «άμεση» ανοσοαπόκριση στα τρωκτικά.

Ειδικότερα, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Φουντάν και Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο, που ονομάζεται ShaCoVacc, το οποίο έχει βρεθεί ότι προκαλεί αντισώματα κατά του κορονοϊού σε ποντίκια.

Σε μια μελέτη της 15ης Μαΐου που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία δόση ShaCoVacc είχε ως αποτέλεσμα «άμεση και πιθανή ανοσοαπόκριση» κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, «σε αντίθεση με ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο που απαιτούσε τουλάχιστον δύο ή τρεις δόσεις ενέσεων».

Οι ερευνητές, μάλιστα, επισημαίνουν το εξής:

«Η μελέτη μας παρείχε μια νέα πλατφόρμα εμβολίων που προσομοιώνει την επιφανειακή πρωτεΐνη του κορονοϊού και τα εσωτερικά νουκλεϊκά οξέα, συνδυάζοντας επομένως χαρακτηριστικά αδρανοποιημένων εμβολίων και εμβολίων mRNA».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τα εμβόλια RNA λειτουργούν διαφορετικά από τα παραδοσιακά, καθώς εισάγουν μια «αλληλουχία mRNA που κωδικοποιείται σε ένα αντιγόνο ειδικό για τη νόσο». Το αντιγόνο, δηλαδή η ξένη ουσία που προκαλεί την ανοσοαπόκριση, στη συνέχεια, γίνεται αναγνωρίσιμο από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δοκιμή δεν προκάλεσε απώλεια βάρους στα ποντίκια, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο πιθανότατα δεν είναι τοξικό για τα ζώα.

Ο Κάι Γιουτζιά, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε πρόσφατα στη «South China Morning Post» ότι εάν η ομάδα βρει έναν συνεργάτη για την ανάπτυξη του εμβολίου, θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις επιπλέον μήνες προ κλινικής έρευνας πριν από τη διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ερευνητής αποκάλυψε:

«Πρόκειται για ακαδημαϊκή έρευνα και είμαστε σε επαφή με ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι