Δούλευε για την Μόσχα ο Τραμπ; Τι λέει το FBI

-
150

Έρευνα για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εργαζόταν για λογαριασμό της Ρωσίας ξεκίνησε το FBI, το 2017, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Η έρευνα έχει συγχωνευτεί με εκείνη που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ σχετικά με τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στη Μόσχα και το προεκλογικό επιτελείο του  Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το δημοσίευμα πάντως δεν αναφέρεται σε ενδεχόμενα συμπεράσματα των ερευνών του FBI.

Σύμφωνα με τους NYT, το FBI ξεκίνησε την έρευνά του μετά την αποπομπή του διευθυντή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ τον Μάιο του 2017 και, όπως αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, είχε ένα σκέλος αντικατασκοπείας και ένα ποινικό.

Το πρώτο θα προσδιόριζε αν ο Τραμπ είχε συνειδητά ή όχι εργαστεί για την Μόσχα και το δεύτερο αφορούσε την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει παραλλήλως ότι δεν  γνωρίζουμε αν οι έρευνες για το αντικατασκοπευτικό σκέλος συνεχίζονται.

Πάντα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, το FBI είχε υποψίες για ενδεχόμενες σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία από την εποχή της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο δεν είχε ξεκινήσει έρευνα μέχρι την αποπομπή από τον πρόεδρο Τραμπ του Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε αρνηθεί να θέσει τέρμα στις πρώτες έρευνες για μια ενδεχόμενη σύμπραξη με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια σύμπραξη και επικρίνει τακτικά την έρευνα του εισαγγελέα Μάλερ, την οποία θεωρεί «κυνήγι μαγισσών» και μηχανορραφία με στόχο την απονομιμοποίηση της προεδρίας του. Η έρευνα του Μάλερ είχε, ωστόσο, ως αποτέλεσμα απαγγελίες κατηγοριών και καταδίκες στενών συνεργατών του Τραμπ.

Ο δικηγόρος Μάικλ Κόεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων κυρίως για παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και ο Πολ Μάναφορτ, που διετέλεσε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, καταδικάστηκε για κατάχρηση δημοσίων πόρων σε σχέση με δραστηριότητες στην Ουκρανία πριν από την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Τέλος ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ομολόγησε την ενοχή του ότι είπε ψέματα στους ερευνητές για τις σχέσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.