Δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν το συριακό Γκολάν

-

Την συριακή σημαία ύψωσαν στην επαρχία Κουνέιτρα, δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, την ώρα που η κυβέρνηση της Δαμασκού συνεχίζει την προσπάθειά της για τον πλήρη έλεγχο των συριακών Υψιπέδων Γκολάν, μιας στρατηγικής περιοχής που συνορεύει με το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Την είδηση μετέδωσε φωτογράφος του Ρόιτερς, ο οποίος ανέφερε ότι είδε άνδρες με στολές να υψώνουν τη συριακή σημαία και τη σημαία του κόμματος Μπάαθ στην εγκαταλελειμμένη πόλη. Την ίδια ώρα το  Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετέδωσε ότι δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το συριακό έδαφος από το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν και ύψωσαν την συριακή σημαία στο πέρασμα της Κουνέιτρα.

Την ανακατάληψη από τις συριακές δυνάμεις του περάσματος που βρίσκεται «μερικές δεκάδες μέτρα από τους στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού» επιβεβαίωσε και προσκείμενη στον Άσαντ εφημερίδα.

Μετά την επίθεση και την ανακατάληψη της γειτονικής επαρχίας Ντεράα, τον περασμένο μήνα στον συριακό νότο, δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ, με την συνδρομή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, προωθούνται και στην Κουνέιτρα.

Η Δαμασκός είναι πλέον έτοιμη να ανακτήσει και τον έλεγχο του Γκολάν, καταγράφοντας άλλη μία μεγάλη νίκη εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει για την παράδοσή τους, ενώ ο στρατός εξακολουθεί να μάχεται ένα τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους,  γύρω από τη λεκάνη Γιάρμουκ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο Άσαντ μπορεί να αψηφήσει την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε το 1974 με την συνδρομή του ΟΗΕ  και οδήγησε στην αποστρατιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους Γκολάν. Εκφράζει επίσης φόβους ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού μπορεί να επιτρέψει να αναπτυχθούν εκεί δυνάμεις του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία τμήμα του Γκολάν στον πόλεμο του 1967.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.