ΕΕ: Όχι αναγνώριση ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν

-
Η Κύπρος, τα Υψώματα του Γκολάν και οι τριμερείς, Κώστας Βενιζέλος

Η ΕΕ τόνισε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, εδάφη τα οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν κατεχόμενα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι θα το πράξει.

"Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει", είπε εκπρόσωπος της ΕΕ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με ανακοινώσεις τους το Παρίσι και το Βερολίνο. Το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και χαρακτήρισε αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση.

"Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως με την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση", ανέφερε το υπουργείο.

Από την πλευρά της μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε σήμερα συριακό έδαφος τα Υψίπεδα του Γκολάν. "Αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις", ανέφερε σχετικώς η εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.