Έφεση από τον εισαγγελέα: Ζητεί μεγαλύτερες ποινές για τη "Χρυσή Αυγή"

-

Ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όσον αφορά στις καταδίκες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Ματθαιόπουλος, Γερμενής Παπας και Παναγιώταρος) αλλά και ως προς το σκέλος που αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ.

Ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση όσον αφορά στους καταδικασθέντες ως συνεργούς στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης έφεση δεν ασκήθηκε για όσους καταδικάστηκαν για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση. Επισης, δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έκρινε πως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε τη δυνατότητα να  επιβάλει μεγαλύτερες ποινές.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών στο καθένα από τους επτά καταδικασθέντες, η ποινή μπορούσε να φθάσει και τα 15 έτη.

«Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ) αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα», αναφέρει ο εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλλιεργάτη, αναφέρει  ότι το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.