Εγκρίθηκε η τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος

-
61

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου σε έκτακτη συνεδρίασή της ενέκρινε τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Μετά από αυτήν την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να δώσει στον ΕΜΣ τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της επιτροπής, οι εισηγήσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίες κατά της εκταμίευσης δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και απορρίφθηκαν.

Η Επιτροπή ενέκρινε και τις εισηγήσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών για «μεταπρογραμματική» επιτήρηση, αλλά και για το δικαίωμα της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag να εξαρτά από τη δική της συγκατάθεση την εκταμίευση των λεγόμενων κερδών από SΜP των ετών προϋπολογισμού 2017 και 2018 προς την Ελλάδα, καθώς και για τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν, εξαιτίας της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση της Αθήνας θέλει να τα καλύψει με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, και άρα δεν απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα Προϋπολογισμού, Άχιμ Ποστ, είπε ότι «πρόκειται για ένα λογικό βήμα και για ένα σημαντικό μήνυμα», προσθέτοντας ότι  έτσι το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται.