Είμαι Μακεδόνας είπε ο Ντιμιτρόφ στην Ευρωβουλή

-
Το αγεφύρωτο χάσμα και το σενάριο της παράτασης, Νεφέλη Λυγερού

"Είμαι Μακεδόνας και όταν η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα".

Αυτή ήταν η απάντηση του Νικολα Ντιμιτρόφ, στην παρατήρηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ότι "μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα" και στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες! Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και ότι η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έλμαρ Μπροκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα πρέπει να στηρίξουν αυτή τη λύση, εκμεταλλευόμενες την "ιστορική ευκαιρία".

Νωρίτερα, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ντιμιτρόφ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα του σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τόνισε τέλος την αποφασιστικότητα των Σκοπίωννα προχωρήσουν τις ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχονται να επιβεβαιώσουν, δυστυχώς, την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε ο Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Πρόσθεσε επίσης ότι «ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας είναι το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού των Σκοπίων».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.