Είπαν τελικά «Ναι» στον Κάβανο

-
60

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τελικά, με οριακή πλειοψηφία, τον διορισμό του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, δίνοντας έτσι συντηρητική πλειοψηφία και στον ανώτατο δικαστικό θεσμό των ΗΠΑ.

Ο διορισμός του Κάβανο επικυρώθηκε με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά, μια πλειοψηφία που είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί σε επικύρωση διορισμού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα. Παρόλα αυτά ο 53χρονος δικαστής θα διατηρήσει, ίσως και για δεκαετίες, την έδρα του στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πλέον απαρτίζεται από 5 συντηρητικούς και 4 φιλελεύθερους δικαστές.

Η αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα του Κάβανο προκάλεσε έντονη πολιτική πόλωση και οδήγησε σε οξεία σύγκρουση Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς. Προκάλεσε όμως και αμφιταλαντεύσεις ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ωστόσο  έδωσαν το τέλος την  υποστήριξή τους στον Ντόναλντ Τραμπ και στην επιλογή του.

Ο διορισμός του Κάβανο στρέφει πάντως το Ανώτατο Δικαστήριο προς τα δεξιά σε μία σειρά σημαντικών κοινωνικών θεμάτων, όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή και οι γάμοι των ομοφύλων.