Έκλεψε ο Έλγιν τα γλυπτά του Παρθενώνα με σουλτανική έγκριση;

-

Τούρκοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα των Βρετανών πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αρπάχτηκαν από τον λόρδο Έλγιν με την συγκατάθεση του σουλτάνου, αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν στο διάστημα 1801-1812 από τον Βρετανό που είχε υπηρετήσει πρέσβης της χώρας του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι προέβη στο ανοσιούργημα αυτό έχοντας εξασφαλίσει σουλτανική έγκριση.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι δύο Τούρκοι επιστήμονες, η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκέν και ο καθηγητής Ορχάν Σακίν διαψεύδουν ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία με σουλτανικό φιρμάνι. Η μόνη απόδειξη ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο νόμιμα είναι μια αναφορά σε επιστολή η οποία όμως δεν υπάρχει πια.

«Ο καθηγητής Ορχάν ερεύνησε τα οθωμανικά έγγραφα. Ούτε φιρμάνι ούτε πρωτότυπη επιστολή βρήκαμε», ανέφερε η Τουρκάλα καθηγήτρια. Από την πλευρά του ο καθηγητής Ορχάν Σακίν, ειδικός για οθωμανικά έγγραφα, ανέφερε ότι παρουσιάζεται μια ανυπόγραφη επιστολή στα ιταλικά. Οι Τούρκοι επιστήμονες επιμένουν ότι μια τέτοια ενέργεια προϋπέθετε σουλτανική εντολή. Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο δεδομένης της έφεσης των κατά τόπους Τούρκων αξιωματούχων στο «μπαχτσίσι».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.