Εκνευρίστηκε ο "πολυχρονεμένος" από τον Τσίπρα για τους "δύο"

-
Της Νεφέλης Λυγερού H επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα αποτελεί κίνηση που εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής διπλωματικής στρατηγικής. Ο όλος χειρισμός του Μακεδονικού επικυρώνει τις όποιες ανησυχίες. Δεδομένης μάλιστα της όξυνσης των τουρκικών αναθεωρητικών απειλών και καθημερινών προκλήσεων, είναι τουλάχιστον ακατανόητο γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε να μεταβεί στην Άγκυρα. Ειδικά και αφότου, ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, η Τουρκία αποφάσισε να επικηρύξει με 700.000 ευρώ κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Η Αθήνα είχε υποχρέωση να θέσει σαφείς και ρητούς όρους για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο και εάν η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν, έστω και την τελευταία στιγμή, να ακύρωνε την επίσκεψή του. Μιλώντας κανείς με κυβερνητικούς παράγοντες που συμμετέχουν ενεργά στην επίσκεψη αυτή, εξάγει το συμπέρασμα πως στόχος της είναι ο κατευνασμός. Η επαναφορά των χαμηλών θερμοκρασιών στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας. Το καλύτερο δηλαδή σενάριο για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η επιστροφή των ελληνοτουρκικών στην λεγόμενη θετική ατζέντα. Σε διπλωματική «μετάφραση» αυτό σημαίνει δίχως υψηλές προσδοκίες. Στην πραγματικότητα, όμως, για να φτάσει εκεί ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ακολουθήσει έναν ιδιαίτερα δυσχερή οδικό χάρτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι θα πέσουν όλα τα ακανθώδη ζητήματα. Μεταξύ αυτών και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, για το οποίο απαιτούνται ιδιαιτέρως λεπτοί χειρισμοί. Η Τουρκία αναμένεται να συνδέσει το κυπριακό με τις ενεργειακές - γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιμένει στη λύση της συνομοσπονδίας, αφήνοντας πίσω τον κοινό τόπο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιπλέον, το ταξίδι αυτό αποδεικνύει την για μία ακόμα φορά υποτίμηση του λαϊκού κοινού αισθήματος. Ο πρωθυπουργού επιλέγει να κάνει μία ακόμα ριψοκίνδυνη κίνηση, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών όχι μόνο στέκονται απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως βιώνουν αισθήματα ταπείνωσης και αποδυνάμωσης, όταν όλα γίνονται για αυτούς, αλλά χωρίς αυτούς. Ως προς το Κυπριακό, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Το πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως επενδύει πολλά στην επίσημη επίσκεψη της Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου ο Τσίπρας θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αγία Σοφία. Με αυτές το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι θα ενδυναμώσει το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, Νεφέλη Λυγερού

O Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν! Αυτό γράφει η εφημερίδα «Βατάν» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στην ελληνική καταγγελία στο ΝΑΤΟ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη είναι όμηροι.

Η εφημερίδα με τίτλο «Καταγγελία που εκνεύρισε», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκνευρισμένος απάντησε στην καταγγελία του πρωθυπουργού της Ελλάδας ρωτώντας «ποιος παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες;», συνδέοντας έτσι έμμεσα την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αποτελεί θέμα και σε άλλο πρωτοσέλιδο του σημερινού τουρκικού Τύπου: Η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρεται στη συνάντηση με τον τίτλο «Παράπονα στον Τσίπρα για τη FETO» (Οργάνωση του Γκιουλέν). Και εστιάζει στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετάφερε στο πρωθυπουργό της Ελλάδας τις ανησυχίες του για την παροχή ασύλου σε μέλη της οργάνωσης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.