Εκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αντέχει και χωρίς Καμμένο

-

Για ιστορικό βήμα που οδηγεί το πεδίο της Βαλκανικής σε νέα φάση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με την έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς, όπως είπε, υπάρχει η πλειοψηφία.

«Είναι ένα ιστορικό βήμα αυτό που έγινε στη γειτονική χώρα για την εκκίνηση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης και μας φέρνει ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην τελική θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

"Βήμα που δημιουργεί εντελώς διαφορετικές θετικές προοπτικές και στις διμερείς μας σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα αλλά και στο πεδίο της Βαλκανικής όπου μπαίνουμε σε μία ιστορική φάση πλέον», είπε.

«Αφήνουμε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη χερσόνησο» συμπλήρωσε.

«Από τη μεριά της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, ποτέ ένα κακώς εννοούμενο μικροπολιτικό συμφέρον ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν θα μπουν πάνω από αυτό το οποίο θεωρεί και είναι συμφέρον της χώρας».

Σε τοποθέτησή του για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι οι διαδικασίες στη γείτονα δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Ιανουαρίου, ενώ, όπως σημείωσε, ακολούθως θα περάσει το θέμα στην ελληνική Βουλή όποτε θα συζητηθεί η συμφωνία και θα κυρωθεί, καθώς υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωσή της «χωρίς να προκληθούν οποιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτή κάθε αυτή τη συμφωνία».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, ότι μόλις έρθει η Συμφωνία στη Βουλή οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία». Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Συμπλήρωσε πάντως ότι «αυτή είναι μία συζήτηση που δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα. Είναι μία συζήτηση την οποία ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος -με τον οποίο έχω μία έντιμη και ειλικρινή σχέση, συνεργασία και τακτικότατη επαφή- θα κάνουν στις αρχές του Μάρτη».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως ο κ. Καμμένος, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε ότι δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη αλλά και με καμία άλλη πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και θα επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν για την παραίτηση Κοτζιά, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ανακρίβειες και υπογράμμισε τη στενή σχέση του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, και την απόλυτη ταύτισή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία και προχωρά. Επανέλαβε πάντως πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα της κυβέρνησης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.