Έκθεση για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ζητά το Κογκρέσο

Έκθεση για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ζητά το Κογκρέσο

Πρόνοια που αφορά τις σχέσεις ασφαλείας των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί περιέχεται στον νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που επιβάλει περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποχρεούνται να υποβάλουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, μέσα σε 180 ημέρες, έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ–Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, χαιρετίζοντας την ένταξη της συγκεκριμένης τροπολογίας στον νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας, σημειώνει τον ρόλο που διαδραμάτισαν η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, αλλά και ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και ο  γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη “η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ”. Ο ίδιος προσθέτει ότι με τον νέο νόμο ερχόμαστε πιο κοντά σε μια “καλύτερη πολιτική” για την Κύπρο, η οποία καθιερώνεται ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο νόμος ορίζει ότι η έκθεση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

  • Περιγραφή της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και δυνατοτήτων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Ανάλυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ να αρνείται την εφαρμογή αδειών και άλλων εγκρίσεων για την εξαγωγή αμυντικού υλικού και αμυντικών υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στη διμερή σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ικανότητα των ΗΠΑ και των εταίρων τους να επιτύχουν κοινούς στόχους ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
  • Ανάλυση για το κατά πόσο παρόμοια αμερικανική πολιτική συνάδει με τους συνολικούς στόχους της πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
  • Εκτίμηση του πιθανού αποτελέσματος της άρσης παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι