Ελλάδα-Ισπανία πρότειναν τη δημιουργία Ταμείου για την ανεργία

-
86
Φωτογραφία Αρχείου.

Την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της ανεργίας επανέφεραν η Ελλάδα και η Ισπανία, όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε επίσης ότι «αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον».

Σε ότι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις του  Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, σημείωσε ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα να είναι προσωρινό. Σχολίασε μάλιστα ότι το αδιέξοδο αυτό είναι και πολιτικό από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ για το θέμα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου ανέφερε ότι αν τεθεί, η Ελλάδα θα το υποστηρίξει.

Οι καθυστερήσεις είναι σε βάρος της Ευρώπης

Για τα θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τακτική των καθυστερήσεων και των αναβολών, στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και ότι «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα εκείνα που αποτελούν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κομισιόν και ότι αυτή η εμβάθυνση πρέπει να είναι ουσιαστική και δημοκρατική.

Τέλος σε ότι αφορά την Διάσκεψη για την Λιβύη που θα γίνει στο Παλέρμο, στις 12 Νοεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει.