Εμπόλεμη ζώνη οι σχέσεις Κομισιόν-Όρμπαν, «με ίση δύναμη» θα απαντήσει η Επιτροπή

-
Ο Ορμπάν περιμένει την κορύφωση των κρουσμάτων στις αρχές Μαίου

Ρητή προειδοποίηση ότι η ΕΕ θα απαντήσει στην αντιμεταναστευτική εκστρατεία της Ουγγαρίας «με ίση δύναμη» απηύθυνε στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο ίδιος τποστήριξε ότι η αντιμεταναστευτική εκστρατεία αποτελεί ουσιαστικά επίθεση προς την Κομισιόν, καθώς και ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς της ΕΕ και το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν επιδεινωθεί μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν ο Ορμπάν ανέπτυξε σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

Η Ουγγαρία άρχισε πρόσφατα μια κυβερνητική ενημερωτική εκστρατεία με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιδιώκουν να ανοίξουν την Ουγγαρία στους μετανάστες.

Η Επιτροπή το απέρριψε ως «γελοία θεωρία συνωμοσίας», όμως το σαββατοκύριακο ο Ορμπάν δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt am Sonntag πως στις αφίσες θα στοχοθετηθεί σύντομα και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Η Επιτροπή υπήρξε σαφής σχετικά με τη γνώμη μας για την εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης που διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιδιώκει να ζωγραφίσει μια σκοτεινή εικόνα μιας μυστικής συνωμοσίας δήθεν για να έρθουν περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είτε η εκστρατεία αυτή στοχοθετεί ή επιτίθεται στον πρόεδρό μας, τον αντιπρόεδρό μας Φρανς Τίμερμανς είτε σε οποιαδήποτε άλλα μέλη του προσωπικού του θεσμού μας, θα απαντήσουμε και θα υπεραπιστούμε τη δουλειά μας με ίση δύναμη απένταντι στις αναλήθειες και την απατηλή ρητορεία».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.