Εμπορική ευκαιρία για Τουρκία η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν;

-

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως η αμερικανική αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν αποτελεί ευκαιρία για το εμπόριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τεχεράνη, παρά τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις.

«Είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε το εμπόριο με το Ιράν με σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητες», δήλωσε ο υπουργός, ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Μετά την απόφαση Τραμπ για απόσυρση ΗΠΑ από συμφωνία για πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν οι Αμερικανοί επαναφέρουν σε ισχύ κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εμπορεύονται με το Ιράν.

Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρίες, δίνοντάς τους πολύ στενά περιθώρια, της τάξης των τριών έως έξι μηνών, να σταματήσουν την συνεργασία με το Ιράν, ενώ απαγορεύει τη σύναψη νέων συμβολαίων.

Ο Ζεϊμπεκτσί υπενθύμισε πως η χώρα του εξακολούθησε να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν ακόμη και την εποχή που η χώρα αυτή υπόκειτο σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις πριν από την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας το 2015.
Υπογραμμίζοντας τον μονομερή χαρακτήρα της αποχώρησης των ΗΠΑ, ο Ζεϊμπεκτσί εκτίμησε πως είναι αντίθετη στους διεθνείς κανόνες.

Τον Ιανουάριο, Τούρκος τραπεζίτης καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία ξεπλύματος μαύρου χρήματος για χάρη της Τεχεράνης ώστε να ξεπερνώνται οι κυρώσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι είχε εγκρίνει την επιχείρηση.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, κρίθηκε ένοχος για τραπεζική απάτη και συνωμοσία, απόφαση που προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.
Ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ κατέθεσε εναντίον του Ατίλα και ενέπλεξε τον Ερντογάν και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.