Ένας 15χρονος νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες στην Γάζα

-

Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Παρασκευή από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλοι 220 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 50 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών σε βίαιες ταραχές» σε πολλά σημεία κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, στην διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε από χειροβομβίδα ένας στρατιώτης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε «χρησιμοποιώντας μέσα καταστολής εξεγέρσεων και αληθινές σφαίρες, βάσει των κανόνων εμπλοκής» για να αποτρέψει απόπειρα παρείσφρησης στην ισραηλινή επικράτεια.

Σημειώνεται ότι από τις 30 Μαρτίου, στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε εξέλιξη η γενικευμένη κινητοποίηση που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Στόχος της κινητοποίησης είναι η καταγγελία του ισραηλινού αποκλεισμού και η διεκδίκηση του δικαιώματος των Παλαιστίνιων να επιστρέψουν στα εδάφη, από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Στην διάρκεια της κινητοποίησης έχουν σκοτωθεί, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 140 Παλαιστίνιοι από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών και κανένας  Ισραηλινός. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης το Ισραήλ έχει βρεθεί αντιμέτωπο με την  διεθνή κατακραυγή για τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας στην Γάζα, ωστόσο η κυβέρνησή του διατείνεται ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν εξτρεμιστές.

Αεροπορική επιδρομή

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ εξαπέλυσαν αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιδρομές έγιναν σε αντίποινα για τον ελαφρύ τραυματισμό  ισραηλινού στρατιώτη, στην πόλη Ράφα, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στα οποία σκοτώθηκε από Ισραηλινούς ο ο 15χρονος Παλαιστίνιος.

Όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης στην Γάζα, …ανταποδίδοντας τις αεροπορικές επιδρομές, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ. Από τις επιθέσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.