«Ένας Σαουδάραβας δολοφονείται σε μια πρεσβεία της χώρας. Πού είναι το κακό;»

-
296

Οργή έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου των Κομορών,  Αζαλί Ασουμανί, ο οποίος χαρακτήρισε την στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «μια εσωτερική υπόθεση» της Σαουδικής Αραβίας, που δεν δικαιολογεί την διεθνή κατακραυγή.

«Ένας Σαουδάραβας δολοφονείται σε μια πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Πού είναι το κακό;(..) Αυτό είναι μια εσωτερική υπόθεση»  δήλωσε ο Ασουμανί για να προσθέσει στην συνέχεια: «Κάθε μέρα, εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο, ειδικά στην Παλαιστίνη και κανείς δεν λέει κουβέντα».

Οι δηλώσεις του προέδρου Ασουμανί έγιναν την Πέμπτη, παρουσία του Σαουδάραβα πρέσβη, στην πρωτεύουσα Μορονί, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός δρόμου στην νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας .

«Σας ζητώ να μεταφέρεται αυτό το θέμα στον πρίγκιπα Σαλμάν και να του πείτε να μην ανησυχεί» πρόσθεσε ο Ασουμανί, ενώ ο  Σαουδάραβας πρέσβης δεν έκανε κανένα σχόλιο. Το τμήμα Κομορών της διεθνούς ένωσης γαλλόφωνων δημοσιογράφων δήλωσε πάντως άναυδο από τις δηλώσεις Ασουμανί.

«Αναρωτιόμαστε τι μας περιμένει στη χώρα μας, όταν ο πρόεδρος μας δημοσίως καταφρονεί την δολοφονία ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου, που ήταν επικριτικός του καθεστώτος της χώρας του» αναφέρει η ένωση δημοσιογράφων. Σημειώνεται ότι το 2018 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν τις Κομόρες στην 49η θέση των 180 χωρών στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, αλλά οι δημοσιογράφοι της χώρας διαμαρτύρονται ότι εργάζονται κάτω από αυξημένες πιέσεις, ειδικά  τα τελευταία χρόνια.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, και επικριτής του καθεστώτος του Ριάντ δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου από σαουδάραβες πράκτορες, με την υπόθεση να προκαλεί διεθνή κατακραυγή και διπλωματικές διενέξεις.