Ενέργεια, μεταφορές και Μουντιάλ στην Τετραμερή του Βελιγραδίου

-

Οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

Στην Σύνοδο μετέχουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόκειται για την 6η κατά σειρά συνάντηση, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την ΕΕ για μια σειρά από τα προωθούμενα από τις τέσσερις χώρες έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας.

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο, ενώ συνεδρίασε και το Ανώτατο Συμβοίλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας. Αμέσως μετά, στις κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τετραμερή ως  μια ουσιαστική συνεργασία που βασίζεται σε μια σειρά από πρότζεκτ ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, ικανών να δώσουν «επιπρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή των Βαλκανίων».

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας. Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί ένα "διεθνές ενεργειακό hub".

Και στο βάθος Μουντιάλ

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί επίσης και το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2030. Πρόκειται για μια πράξη υψηλού συμβολισμού, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον κ. Βούτσιτς καθώς, όπως είπε, μια περιοχή που έγινε γνωστή για τους πολέμους, τις διενέξεις και τις συγκρούσεις της θα γίνει γνωστή τώρα μέσα από τη συνεργασία για τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος.

Η πρόταση είχε τεθεί στην προηγούμενη Σύνοδο στην Βάρνα και πλέον αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, με την παρουσία και των υπουργών Αθλητισμού των τεσσάρων χωρών, σήμερα, στο Βελιγράδι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.