Ενισχυμένη εποπτεία για Ελλάδα, προτάσεις για χρέος

-
66

Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Η συνολική συμφωνία θα αφορά το κλείσιμο της δ' αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Για το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων είπε ότι θα είναι σημαντικό, ώστε να ανεβάζει το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα περίπου 20 δισ. ευρώ.

Για το χρέος υπάρχουν προτάσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF, χρησιμοποίησης μέρους των αδιάθετων χρημάτων του ESM για την αγορά ακριβών δανείων και επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs.

Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance). Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίο έως το 2021, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εντός του 2019, καθώς και σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων.