Εννέα νεκροί και 300 αγνοούμενοι από κατάρρευση φράγματος σε μεταλλείο στην Βραζιλία

-
75

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 300 αγνοούνται, μετά την θραύση ενός φράγματος τελμάτων σε μεταλλείο, στη Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των αρχών περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν, όμως οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι σβήνουν όσο περνούν οι ώρες.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να βρούμε επιζώντες είναι ελάχιστες. Πιθανότατα θα ανασύρουμε μόνο πτώματα» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Πολιτείας, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Συνολικά 13 ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή και οι  διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν από αέρος αγνοούμενους, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι υπάλληλοι της εταιρίας που διαχειρίζεται το λατομείο και άλλων συνεργαζόμενων εταιριών. Παρόμοιο δυστύχημα είχε σημειωθεί στην ίδια Πολιτεία και τον Νοέμβριο του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι.

Εντωμεταξύ, δικαστής διέταξε σήμερα το πάγωμα ποσού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ρεάλ (περίπου 250 εκατ. ευρώ) στους λογαριασμούς της Vale, ώστε να δοθούν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο δυστύχημα. Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υποστηρίζει ότι το φράγμα που κατέρρευσε στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε «σταθερό».

Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, μηχανικός ειδικευμένος στην κατασκευή φραγμάτων, Ντίκραν Μπερμπέριαν, χαρακτήρισε ως «προαναγγελθείσα τραγωδία» την καταστροφή της Παρασκευής. «Το φράγμα είχε δώσει ενδείξεις διαρροής στο παρελθόν. Δεν βλέπω τίποτα το μη προβλέψιμο. Εδώ δεν έχουμε ηφαίστεια, δεν γίνονται σεισμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο» τόνισε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.