Επαίσχυντους χαρακτηρίζει η Ρωσία τους όρους των ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Επαίσχυντους χαρακτηρίζει η Ρωσία τους όρους των ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Η Ρωσία δεν θα προχωρήσει με τις ΗΠΑ στην παράταση της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο ζήτημα.

Η συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών New START, η οποία υπογράφηκε το 2010 και ορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, είχε 10ετη ισχύ και εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου του 2021.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συμφωνία που αφορά την παράταση της συμφωνίας στην ουσία έχει επιτευχθεί, όμως αυτό που ζητούν είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι είναι αναγκαίο να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για την μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών, αλλά «ουσιαστικές  συμφωνίες στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών».

Την Τρίτη ο Αμερικανός διαπραγματευτής για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Μάρσαλ Μπίλινγκσι, είχε δηλώσει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο των δύο κυβερνήσεων μας», δήλωσε ο Μπίλινγκσι, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε να παρατείνουμε τη συνθήκη New START για κάποιο χρονικό διάσημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ρώσοι θα δεχτούν σε αντάλλαγμα να περιορίσουν, να παγώσουν, το πυρηνικό οπλοστάσιό τους».

Σύμφωνα με τον Μπίλινγκσι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να υπογράψει την συμφωνία «ακόμη και αύριο, αλλά η Μόσχα θα πρέπει επίσης να δείξει πολιτική βούληση και να πράξει αναλόγως».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της Ουάσιγκτον, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές επαίσχυντες.

Η συνθήκη προέβλεπε κάθε πλευρά να μειώνει τα στρατηγικά της επιθετικά όπλα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε μετά την πάροδο επτά ετών ο συνολικός τους αριθμός να μην υπερβαίνει τους 700 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίων και βαρέων βομβαρδιστικών, τις 1550 πυρηνικές κεφαλές που θα φέρουν και τους 800 εκτοξευτήρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι