Επανεξελέγη με 51,27% ο Ντούντα στην Πολωνία

-

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επανεξελέγη για νέα πενταετή θητεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99,7% των ψηφοδελτίων, ο σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Αντρέι Ντούντα εξασφάλισε ποσοστό 51,21% των ψήφων έναντι 48,79% που έλαβε ο αντίπαλός του και δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι.

«Απομένουν τα αποτελέσματα από τις πέντε τελευταίες εκλογικές περιφέρειες, αλλά δεν θα αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας Σιλβέστερ Μαρτσίνιακ.

Η νίκη του Ντούντα ενισχύει τη θέση του κόμματος του "Νόμου και της Δικαιοσύνης" (PiS), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015. Ωστόσο ο πολιτικός αναλυτής Καζίμιερτς Κικ, του Πανεπιστημίου του Κίελτσε, έκρινε ότι «πρόκειται για μια μικρή επιτυχία» του προέδρου Ντούντα.

«Βεβαίως και κέρδισε τις εκλογές, αλλά η πραγματική επιτυχία ανήκει στον Ραφάλ Τρσασκόφσκι και στην αντιπολίτευση η οποία κέρδισε έδαφος», δήλωσε.

«Το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι του δίδει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης», δήλωσε  στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Ρίτσαρντ.

Ο Ντούντα υποστηρίζεται από το συντηρητικό κόμμα PiS ενώ ο δήμαρχος της Βαρσοβίας εκπροσωπεί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), και υποσχόταν να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ οι οποίες έχουν ενταθεί από την άνοδο στην εξουσία του PiS.

Το ποσοστό συμμετοχής στην αμφίρροπη αυτή εκλογική αναμέτρηση ήταν πολύ υψηλό για την Πολωνία, καθώς έφτασε στο 67,9%.

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα στον Ντούντα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, αναρτώντας φωτογραφία του μαζί με τον πολιτικό του σύμμαχο στο Facebook στην οποία προσθέτει «Μπράβο!».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.