Επιφυλακτικός ο Τσίπρας για τα κλειστά κέντρα μεταναστών εκτός ΕΕ

-
156

Τέσσερις βασικούς άξονες περιλαμβάνει η πρόταση που διατύπωσε στην άτυπη συνάντηση εργασίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
  2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
  3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
  4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Τόνισε επίσης ότι οι μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη και δεν οδηγούν σε λύσεις, ενώ παραλλήλως ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν  δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς τα βόρεια σύνορά μας έχουν κλείσει μονομερώς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.