Ποια αποκλιμάκωση; – Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι εδώ!

Ποια αποκλιμάκωση – Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι εδώ!, Βαγγέλης Σαρακινός

Το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη “Γαλάζια Πατρίδα”, τις παράνομες δηλαδή διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έστειλε ο Ερντογάν. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι διπλωματικές διεργασίες ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία.

Σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας, τον Σεπτέμβριο του 1538, και την Ημέρα του Στόλου που είναι εθνική γιορτή στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να προστατεύει την “Γαλάζια Πατρίδα”.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία «ως μια από τις δέκα χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσει να ενισχύει τις ναυτικές δυνάμεις της» για να συνεχίσει να ενισχύει «το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους» της και να «υπερασπίζεται τα συμφέροντά της».

Αποκλιμάκωση με “Γαλάζια Πατρίδα”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ακάρ, ο οποίος εξειδίκευσε τη δήλωση του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, «ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα». Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, για τις οποίες είπε πως έδειξαν «ότι το να διαθέτει η Τουρκία σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας».

Η αλήθεια είναι ότι το κάζο που έπαθαν από την φρεγάτα “Λήμνος”, η οποία  έστειλε για χουζούρεμα την τουρκική ναυαρχίδα “Κεμάλ Ρέις” δεν χωνεύεται εύκολα, ούτε από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία ούτε από τον ίδιο τον Ερντογάν. Το πρόβλημα, ωστόσο, με τις σημερινές δηλώσεις τους είναι, ότι γίνονται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική κινητικότητα για την προσέγγιση των δύο πλευρών.

Αθήνα και Άγκυρα ανακοίνωσαν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όμως ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης τους. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, αυτές θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα υπάρξουν και παράλληλες συνομιλίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η μάχη της ατζέντας 

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να οριοθετήσει την ατζέντα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ, θα συζητηθούν «θέματα οικονομίας έως τουρισμού και θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων»! Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές συνομιλίες είπε ότι θα υπάρξει μια δομή, εντός της οποίας θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο. Ανέφερε δε σχετικά τις επαφές που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών και, όπως επανέλαβε στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την κατηγορηματική απόρριψη του από την Αθήνα. Ο ίδιος είπε ότι  καμία ελληνική κυβέρνηση δεν την συζητά και τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στα Δωδεκάνησα, αφού δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη παραχώρησής τους στην Ελλάδα.

Η Αθήνα φέρεται να θέλει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές επαφές, προκειμένου να αποφύγει την γνωστή τακτική της Άγκυρας να θέτει συνεχώς νέες ανυπόστατες διαφορές. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων προθεσμία λίγων εβδομάδων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει σημειωθεί η όχι κάποια πρόοδος. Αυτό που δείχνει πάντως σχεδόν σίγουρο, είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, τουλάχιστον για τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας, πάνε περίπατο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι ο εκπρόσωπος του Ερντογάν περιμένει από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όχι μόνο την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, αλλά και την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι