Επιμένουν τα Κίτρινα Γιλέκα, παρά την διχόνοια λόγω συμμετοχής στις ευρωεκλογές

-
103

Αν και εμφανίζονται διαιρεμένα απέναντι στην προοπτική να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, τα Κίτρινα Γιλέκα ετοιμάζονται για την σημερινή 11η πράξη της κινητοποίησής τους, ενάντια στην κυβέρνηση Μακρόν που κάτι «τσιμπάει» σε δημοτικότητα, δέκα ημέρες μετά την έναρξη του εθνικού διαλόγου.

Τα Κίτρινα Γιλέκα επιδιώκουν να παραμείνουν στους δρόμους, την ώρα που η κυβέρνηση Μακρόν, από την πλευρά της, επιχειρεί να δώσει διέξοδο στην οργή, μέσα από συναντήσεις διαλόγου με τους πολίτες. Στον ειδικό ιστότοπο μάλιστα, granddebat.fr, είχαν εγγραφεί μέχρι χθες περισσότεροι από 1.500 Γάλλοι.

Την ίδια ώρα στις γραμμές των Κίτρινων Γιλέκων σημειώνονται νέες διαφωνίες, μετά τη ρήξη ανάμεσα στους δύο ιστορικούς ηγέτες τους, τον Ερίκ Ντρουέ και την Πρισιλιά Λουντοσκί. Η νέα διχόνοια ήρθε μετά την ανακοίνωση, την περασμένη Τετάρτη, από τα «κίτρινα γιλέκα» Ινγκρίντ Λεβαβασέρ και Χαΐκ Σαχινιάν,  της δημιουργίας ενός ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές με την επωνυμία «Rassemblement d’ initiative citoyenne» (Συγκέντρωση πρωτοβουλίας των πολιτών.

«Ο σκοπός δεν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες για να πάμε στις Βρυξέλλες. Ο σκοπός είναι η ενσωμάτωση στην πολιτική ως γενικό κανόνα, η ενσωμάτωση στο σύστημα με αφετηρία τις πρώτες εκλογές», εκτίμησε η Λεβαβασέρ. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι, όπως η ομάδα της Λιόν, που υποστηρίζουν ότι «αν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων αμφισβητεί το σύστημα, ιδίως εκείνο που εφαρμόστηκε από την Ευρώπη, δεν είναι για να γίνει μέρος του».

Στους δρόμους πάντως επιβεβαιώνεται και πάλι η συμμετοχή, καθώς μετά την κάμψη λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων, τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα πήραν μέρος στις κινητοποιήσει περισσότεροι από 84.000 διαδηλωτές, παρά τα μέτρα και τον εθνικό διάλογο του Μακρόν.

Σήμερα στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα χωριστούν σε τέσσερις πορείες, από τις οποίες οι τρεις θα καταλήξουν στη Βαστίλλη, ξεκινώντας από τα Ηλύσια Πεδία, την πλας ντε λα Νασιόν και το δημαρχείο της πόλης Ιβρί-σιρ-Σεν (Βαλ-ντε-Μανρ). Για σήμερα ωστόσο έχει προγραμματιστεί και η πρώτη «κίτρινη νύχτα», από τις 17:00 έως τις 22:00 σε μια «κίτρινη νύχτα», στην πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, την πλατεία στην οποία είχαν γίνει και οι συγκεντρώσεις του κινήματος Nuit debout («Άγρυπνη Νύχτα») το 2016.

Νυχτερινές πορείες, ανάμεσά τους μία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δουνκέρκη, προβλέπεται να γίνουν σήμερα και σε επαρχιακές πόλεις, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκαν και σχέδια για ανθρώπινες αλυσίδες, ανάμεσά τους μία που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στις Βερσαλλίες.

Πολύχρωμη διαμαρτυρία

Την ίδια ώρα η συλλογικότητα «La France en colère» (Η Γαλλία οργισμένη) της Πρισιλιά Λουντοσκί προχωρά στην διοργάνωση «πορείας αλληλεγγύης» στα κίτρινα γιλέκα των απομακρυσμένων περιοχών». Έτσι για το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματίσει πορεία από το υπουργείο Υπερπόντιων Εδαφών στην έδρα του Facebook στο Παρίσι.

Το πρωί της Κυριακής οι δρόμοι του Παρισιού θα έχουν κόκκινο χρώμα, καθώς θα διαδηλώσουν τα «κόκκινα φουλάρια», τα οποία αντιδρούν στην "βία' των Κίτρινων Γιλέκων. Οι διοργανωτές κάλεσαν σε μια «δημοκρατική πορείας για τις ελευθερίες» με σκοπό να ακουστεί «η σιωπηλή πλειοψηφία» για την προάσπιση «της δημοκρατίας και των θεσμών».

Κινητικότητα υπάρχει όμως και στην άκρα αριστερά, καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για την δημιουργία ενός «μαύρου μπλοκ», αλλά και μιας «cortège de tête» (ο όρος σημαίνει ότι υπάρχει μια ομάδα που μπαίνει στην κεφαλή της πορείας και δεν ακολουθεί τους κανόνες που θέτουν η  περιφρούρηση και οι αρχές). Το κάλεσμα για την δημιουργία του «μαύρου μπλοκ» έχει απευθυνθεί σε αντικαπιταλιστές, αντιφασίστες, αυτόνομους και αναρχικούς στις διαδηλώσεις κατά του νόμου για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Οι αρχές πάντως φοβούνται νέα επεισόδια, κυρίως στον άξονα από το Μπορντό έως την Τουλούζη και έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Μάλιστα, μετά τις καταγγελίες ότι πολλοί διαδηλωτές έχουν τυφλωθεί από τις πλαστικές σφαίρες, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, από σήμερα, οι αστυνομικοί που χρησιμοποιούν του εκτοξευτήρες θα φέρουν μικρές φορητές κάμερες.