Επιστροφή ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία ως μέσο πίεσης στο Ιράν;

Το τελευταίο αντίο του Πομπέο σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, Γιώργος Πρωτόπαπας

Μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν εδώ και δύο χρόνια, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, φέρεται να εξετάζει τρόπους ώστε η χώρα να παραμείνει μέρος της ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Τεχεράνη, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κινήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας «περίπλοκης στρατηγικής για πίεση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επεκταθεί το εμπάργκο όπλων στην Τεχεράνη» ή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ψήφισμα που θα απαγορεύει σε άλλες χώρες να εξάγουν συμβατικά όπλα στο Ιράν μετά τη λήξη της τρέχουσας απαγόρευσης, δηλαδή τον Οκτώβριο. Προκειμένου αυτό το ψήφισμα να παρακάμψει την αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας, η ομάδα του Πομπέο φέρεται να έχει σχεδιάσει ένα πλάνο, κατά το οποίο ο Λευκός Οίκος θα ισχυριστεί ότι -νομικά- οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, που υπεγράφη το 2015.

Ο κ. Πομπέο έχει δηλώσει, σύμφωνα με τους «New York Times», το εξής: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να αγοράσει συμβατικά όπλα σε έξι μήνες. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έπρεπε ποτέ να συμφωνήσει να τερματίσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε όλες τις διπλωματικές μας επιλογές για να διασφαλίσουμε ότι το εμπάργκο όπλων θα παραμείνει σε ισχύ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο ίδιος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να επεκτείνουν το εμπάργκο όπλων εναντίον του Ιράν, επικρίνοντας την Τεχεράνη για την πρόσφατη εκτόξευση δορυφόρου και χαρακτήρισε το εν λόγω πρόγραμμά της «ούτε ειρηνικό ούτε εντελώς πολιτικό». Επίσης, στις 22 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πρέπει να «καταρρίψει και να καταστρέψει όλα τα ιρανικά πυροβόλα όπλα εάν παρενοχλήσουν τα πλοία μας στη θάλασσα».

Ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Χασεΐν Σαλάμι, έκανε λόγο για μια «συντριπτική απάντηση», στο ενδεχόμενο εχθρικών ενεργειών εναντίον ιρανικών πλοίων. Το Ιράν και άλλες χώρες, μαζί με ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές, έχουν επανειλημμένα παροτρύνει την κυβέρνηση Τραμπ να άρει τις κυρώσεις της, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19. Ωστόσο, οι ΗΠΑ επέμειναν ότι οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν το Ιράν να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ή ιατρικές προμήθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα -μέχρι στιγμής- δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στο Ιράν έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 90.481 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5.710 θάνατοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι