Επιτέλους συμφωνίες για την υποστήριξη των μαχητικών Mirage 2000-5 της ΠΑ

Επιτέλους συμφωνίες για την υποστήριξη των μαχητικών Mirage 2000-5 της ΠΑ

Τεράστιας σημασίας θετική εξέλιξη ήταν η προ ωρών υπογραφή συμφωνίας με τη γαλλική π0λευρά για την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS: follow-on-support) του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5. Η εξέλιξη αυτή που άργησε αδικαιολόγητα πολλά χρόνια, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε έναν πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, θα ισχυροποιήσει σε κάποιος βάθος χρόνου ασφαλώς, την ελληνική αποτρεπτική και αμυντική αξιοπιστία.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΔΑΕΕ… “Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, υπογράφηκαν οι συμφωνίες πλαίσιο που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μ2000/-5» σύμφωνα με τον ν. 4650/2019, μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES“.

Πρόκειται κατά σειρά, για την κατασκευάστρια του αεροσκάφους (Dassault), την εταιρία που θα συντηρήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα (Thales) και την εταιρία που θα συντηρήσει τους κινητήρες (Safran). Εύσημα ασφαλώς αξίζουν και στην απελθούσα ηγεσία της ΓΔΑΕΕ που είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων. Σημαντικής σημασίας είναι και τα αντανακλαστικά της νέας ηγεσίας που με συνοπτικές διαδικασίες έπιασε την υπόθεση από εκεί που είχε μείνει και το αποτέλεσμα ήταν -επιτέλους- οι υπογραφές.

Εξίσου σημαντική εξέλιξη ήταν όμως και η επίσκεψη που πραγματοποίησε το διήμερο 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019, στο Ισραήλ, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Αντιπτεράρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α.), κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής πλευράς. Οι διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, έχει γίνει πλέον κατανοητό ακόμα και από πολλούς που τις αντιμετώπιζαν εντελώς διαφορετικά στο παρελθόν, ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον ομόλογο του της SIBAT, Ταξίαρχος (ε.α.) Yair KULAS, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI), κατόπιν αιτήματος της.

ΠΗΓΗ:DEFENCE.POINT

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι