Επιβεβαιώνει η Κομισιόν ότι η Τουρκία πήρε τεθωρακισμένα με κονδύλια της ΕΕ

-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν επιβεβαιώνει την χρηματοδότηση της αγοράς από την Τουρκία τεθωρακισμένων, μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας. Υποστηρίζει ωστόσο ότι πρόκειται για μη οπλισμένα οχήματα.

Το θέμα είχε αναδείξει ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης με γραπτή Ερώτησή του προς την Κομισιόν τον Μάρτιο του 2018, αλλά και κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο.

Στην απάντησή της η Κομισιόν προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, δηλώνοντας ότι «η θωράκιση ενός οχήματος δεν το καθιστά όχημα στρατιωτικής χρήσης». Δεσμεύεται επίσης ότι «τα οχήματα προορίζονται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, δηλαδή για περιπολίες στα σύνορα για τον εντοπισμό και την πρόληψη παραβιάσεων των συνόρων» και σημειώνει την διαβεβαίωση της Άγκυρας ότι τα συγκεκριμένα οχήματα «θα χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, και όχι σε επιχειρήσεις εκτός της Τουρκίας».

Δημιουργούνται ωστόσο σοβαρά ερωτήματα καθώς παρόμοιου τύπου οχήματα φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στην Συρία, όπου η Τουρκία έχει εισβάλλει για να εκδιώξει τους Κούρδους. Μάλιστα ούτε ο αρμόδιος Επίτροπος Αγά Χαν ήταν σε θέση στην συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα οχήματα που επιχείρησαν στην Συρία να είναι αυτά που αγοράστηκαν με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.