Ερντογάν: Εθνική υπόθεση η Κύπρος για την Τουρκία

-
Ερντογάν: Εθνική υπόθεση η Κύπρος για την Τουρκία

Στην κατεχόμενη Κύπρο έφτασε το βράδυ της Τρίτης ο Ερντογάν, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη επίσκεψη των Τούρκων προέδρων στο ψευδοκράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο  Ερντογάν ωστόσο έσπασε την παράδοση 37 ετών που θέλει τον εκάστοτε πρόεδρο της Τουρκίας να κάνει στα κατεχόμενα την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ορκωμοσία του. Ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε στην Κύπρο από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε μεταβεί για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, γεγονός που σχολιάστηκε. Μάλιστα διατυπώθηκαν και εικασίες ότι είναι πιθανότατα δυσαρεστημένος, εξαιτίας των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψή του.

Ο Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα με καθυστέρηση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν κατά 40 λεπτά η επίσημη υποδοχή του, αλλά και οι συνομιλίες του με τον Μουσταφά Ακιντζί και τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στην «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, δεν εγκαινίασε τελικά το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά έξω από τη Λευκωσία συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς.

 Τι είπαν Ερντογάν και Ακιντζί

Στην κοινή συνέντευξη Ερντογάν – Ακιντζί κυριάρχησαν τα θέματα ενέργειας και οι γνωστές πάγιες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Ερντογάν είπε ότι για την Άγκυρα, η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση και ισχυρίσθηκε ότι στόχος της Άγκυρας  είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Παραλλήλως  έριξε τις ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την οποία είπε ότι συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατηγόρησε και αυτός την Λευκωσία ότι δεν δέχεται την συνεργασία και το διαμοιρασμό. Αναφερόμενος τέλος στην επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση.

Ο Ερντογάν, με την λήξη της συνέντευξης, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.