Έσπασε το φράγμα του 7 προς 1 δολάριο η τουρκική λίρα

-

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, με το που άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού.

Κατά την έναρξη των συναλλαγών το δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Μέχρι τις 22.03 ώρα Ελλάδας σήμερα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το δολάριο ανταλλασσόταν με 7,06 τουρκικές λίρες. Νωρίτερα μάλιστα η ισοτιμία είχε φτάσει και τις 7,24 τουρκικές λίρες.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs μία ισοτιμία του δολαρίου στις 7,1 τουρκικές λίρες, θα απειλούσε σημαντικά τα κεφαλαιακά αποθέματα των τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της από την αρχή του έτους, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό. Η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών φαίνεται ότι είναι τελικά η χαριστική βολή για το τουρκικό νόμισμα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.