«Έθιξες τον Γιούνκερ; Τιμωρία», η απάντηση του ΕΛΚ στον Όρμπαν

-
Η ΕΕ τιμωρεί τον 'αιρετικό' Όρμπαν - Οι Ούγγροι απάντησαν στις κάλπες, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Οι εκκλήσεις να τιμωρηθεί ο Βίκτορ Ορμπάν αυξάνονται σήμερα στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και το σενάριο του αποκλεισμού του κόμματος του Ούγγρου δεξιού πρωθυπουργού ενισχύεται τρεις μήνες πριν από την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή μιλάμε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)", δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής αυτού του σχηματισμού για τις ευρωεκλογές, στο τεύχος του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο. Το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει το δεξιό κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz (Ουγγρική Ένωση Πολιτών), που έχει πρόεδρο τον Ορμπάν, συνασπίζει σχηματισμούς της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

"Μ' αυτές τις δηλώσεις και την εκστρατεία του, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει βλάψει σοβαρά το ΕΛΚ. Γι' αυτόν τον λόγο περιμένω απ' αυτόν να ζητήσει συγγνώμη και να σταματήσει αυτή τη δράση", εξήγησε ο Βέμπερ, μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην οποία ανήκει (χωρίς όμως πια να είναι επικεφαλής της) η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προκάλεσε σάλο πριν από 10 ημέρες με μια εκστρατεία εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (μέλους, όπως αυτός, του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι υποστηρίζουν τη μετανάστευση.

"Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες", υποσχέθηκε ο Βέμπερ στο Spiegel, ενώ την ίδια ώρα  πηγή προσκείμενη στην ηγεσία του ΕΛΚ δήλωνε ότι «τουλάχιστον οκτώ κόμματα (που ανήκουν στο ΕΛΚ) εξέφρασαν την πρόθεσή τους να θέσουν σε κίνηση τη διαδικασία των κυρώσεων εναντίον του Ορμπάν, όμως οι υπογεγραμμένες επιστολές δεν έχουν φθάσει ακόμη όλες».

Το φινλανδικό κόμμα Kokoomus, τα σουηδικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Nya Moderaterna, οι βέλγοι χριστιανοδημοκράτες (το φλαμανδικό CDV και το γαλλόφωνο CDH), καθώς και το Λαϊκό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του Λουξεμβούργου (CVS) έχουν επίσης δηλώσει πως θέλουν τον αποκλεισμό του Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν. Στην Ολλανδία, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDA Ράτγκερ Πλάουμ διευκρίνισε πως ο σχηματισμός του "υποστηρίζει την έκκληση σημαντικού αριθμού κομμάτων του ΕΛΚ να αρχίσει μια συζήτηση" για το ουγγρικό Fidesz, σύμφωνα με ανακοίνωση. Τέλος το πορτογαλικό συντηρητικό κόμμα CDS συμφωνεί επίσης να αντιμετωπισθεί το θέμα, διευκρίνισε η πηγή που πρόσκειται στην ηγεσία του ΕΛΚ.

Για να αρχίσει η διαδικασία αποκλεισμού ενός κόμματος από το ΕΛΚ, χρειάζεται να το ζητήσουν επισήμως επτά κόμματα προερχόμενα από τουλάχιστον πέντε χώρες. Σήμερα πάντως λήγει η προθεσμία για να εγγραφεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ (αποτελείται από την προεδρία, την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς και από έναν αντιπρόσωπο από κάθε χώρα μέλος), που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου. Ο αποκλεισμός του Fidesz ενδέχεται να αποφασιστεί με την ευκαιρία αυτή, δηλαδή λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.