Εξοπλιστικό και η Βουλγαρία... μαχητικά και τεθωρακισμένα

-
624

Η Επιτροπή Άμυνας του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου αποφάσισε την έγκριση ποσού ύψους 1,08 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την αγορά 16 μαχητικών αεροσκαφών και την δαπάνη 882 εκ. δολαρίων για την αγορά 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

Το ποσό του 1,08 δισ. δολαρίων του συγκεκριμένου προγράμματος θα εξοφληθεί από την ημέρα ενεργοποίησης της σύμβασης εντός δεκαετίας. Η Βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε την διαδικασία αντικατάστασης των σοβιετικής κατασκευής MiG-29 το 2016.

Προσφορές για το βουλγαρικό πρόγραμμα κατέθεσαν η Ιταλία με μεταχειρισμένα Eurofighter, η Πορτογαλία με μεταχειρισμένα F-16, τη Σουηδία με μεταχειρισμένα JAS-39C/D Gripen και την Ελλάδα με μεταχειρισμένα F-16.

Υποψήφια επίσης είναι και τα μεταχειρισμένα F-16 του Ισραήλ καθώς και ενδεχομένως και μεταχειρισμένα αμερικανικά F-16 και F-18 και γαλλικά Rafale.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό η αγορά των μαχητικών θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις με οκτώ αεροσκάφη η κάθε μια. Όσον αφορά τα 150 θωρακισμένα οχήματα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξετάζει την δυνατότητα εγχώριας κατασκευής