Ευρωπαϊκός Ιανός – Μακρόν: Διάλογος ή κυρώσεις - Μέρκελ: Εποικοδομητικός διάλογος

-

Τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η Τουρκία, μετά από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της ουσίας προτείνει στην Τουρκία να επιλέξει ανάμεσα σε δυο πράγματα. Το ένα είναι να επιβεβαιώσει τις πρώτες ενδείξεις των προηγούμενων ημερών και να ακολουθήσει την πορεία του διαλόγου με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αναμένονται έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Κι αναφερόμαστε στη διακοπή των μονομερών και παράνομων ενεργειών, αλλά και την εκ νέου συμμετοχή της στην πορεία του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Το δεύτερο, αν η Τουρκία αποφασίσει να μην εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, τότε θα είμαστε σταθεροί και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της».

Η Μέρκελ

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι επιθυμούν εποικοδομητικούς δεσμούς με την Τουρκία και παράλληλα ότι διατίθενται να προστατεύουν τα δικαιώματα των άλλων κρατών μελών, της Κύπρου και της Ελλάδας, στην Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτή τη συμφωνια, δεν θα είχαν επιβληθεί κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Έμμεσα εκτιμάται ότι η Μέρκελ "απολογείται" προς την Τουρκία ότι με το βέτο Ελλάδας και Κύπρου πάγωναν όλες οι διαδικασίες στην ΕΕ και ήταν αναγκασμένη να "υποχωρήσει" σε ένα πιο συμβιβαστικό σχέδιο συμπερασμάτων, όπου πάντως δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη κύρωση. Επιπλέον εκτιμάται ότι η Μέρκελ θα επιμείνει (κάτι αληθές) προς την Τουρκία, ότι το δικό της πρώτο προσχέδιο δεν είχε ουτε μια λέξη για Τουρκία, πόσο μάλλον για κυρώσεις.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.