Η Φατάχ απαιτεί από Ισραήλ τη ΜΗ άρση αποκλεισμού της Γάζας

-

Σε μια ακόμα απόδειξη της εχθρότητας μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, η ελεγχόμενη από την πρώτη υπηρεσία ασφαλείας των Παλαιστινίων προειδοποίησε το Ισραήλ πως θα διακόψει τους δεσμούς ασφαλείας μαζί του εάν ΑΡΕΙ τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας!

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας Majed Faraj φέρεται να ενημέρωσε την ισραηλινή Shin Bet και τον επικεφαλή της σχετικά. Η προειδοποίηση ήρθε μετά από κινήσεις Αιγύπτου και Κατάρ προς άρση του αποκλεισμού και πρότασής τους για σχετική συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς που θα δεσμεύει την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση να πάψει τις εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ.

Επίσης θα τη δεσμεύει ώστε να σταματήσει τις παρενοχλήσεις κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, ενώ προβλέπεται και απόδοση Ισραηλινών αιχμαλώτων.

Σε απάντηση το Ισραήλ θα χαλαρώσει τους ελέγχους στα συνοριακά περάσματα και θα επιτρέπει την εισαγωγή αγαθών εκτός από αυτών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Παρομοίως θα ενεργήσει και η Αίγυπτος.

Ωστόσο ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Γάζα και κατ’ επέκταση στη Χαμάς αποτελεί το βασικό μέσο πίεσης εναντίον της οργάνωσης από τη Φατάχ που αποσκοπεί στο να αναγκάσει την πρώτη να δώσει τον έλεγχο της Γάζας στη δεύτερη! Όπως είναι γνωστό οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ των δύο κύριων παλαιστινιακών οργανώσεων απέτυχαν.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά και την απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Rami Hamdallah στη Γάζα τον Μάρτιο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.