Φεύγουν οι Κούρδοι από την Μόρια - Αρνούνται να συστεγαστούν με Άραβες

-

Εκατοντάδες Κούρδοι, περίπου 900, αιτούντες άσυλο, εγκατέλειψαν τις τελευταίες ημέρες τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, μετά τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Σημαντικό ρόλο στην αποχώρηση των Κούρδων έπαιξαν και οι φήμες περί «δράσης Αράβων εξτρεμιστών με τέσσερις νεκρούς Κούρδους και δεκάδες τραυματίες».

Οι Κούρδοι αρνούνται πλέον να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, που θεωρείται καλύτερος τόπος διαμονής. Γαια τον λόγο αυτό έχουν διασκορπιστεί σε μικρότερες δομές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιφέρονται στην πόλη της Μυτιλήνης και διανυκτερεύουν σε πάρκα και άλση.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, 450 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, που τον διαχειρίζεται η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου», 250 έχουν καταφύγει στον καταυλισμό της ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιποι σε δομή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human for humanity» στην περιοχή της Λάρσου, στον κόλπο της Γέρας.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας για την μεταφορά προσφύγων από την Σκάλα Συκαμιάς στη δομή της Λάρσου, αφού ο εκεί καταυλισμός δεν διαθέτει υποδομές.

Στο πόδι η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σήμερα, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων εξέφρασαν για άλλη μία φορά τις διαφωνίες τους για την ακολουθούμενη πολιτική εκ μέρους της πολιτείας.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολή της στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, επισημαίνει ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Μόρια «είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ντε φάκτο σε ένα άλλο μέρος της πόλης μια νέα δομή που κυοφορεί ποικίλους κινδύνους». Η περιφερειάρχης αναφέρεται στην δομή στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ για την οποία τονίζει ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει.

Στο ίδιο πνεύμα και η επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, προς τον κ. Βίτσα, με την οποία εκφράζει «εντονότατη διαμαρτυρία σχετικά με την εγκατάσταση περίπου 400 αιτούντων άσυλο σε ιδιωτικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή της Λάρσου,  καθώς επίσης και στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης».

Ο δήμαρχος αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα δομή και ζητά αποσυμφόρηση της Μόριας με την «μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι με τη δημιουργία ντε φάκτο νέων δομών στη Λέσβο». Κατέθεσε μάλιστα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, μηνυτήρια αναφορά «με σκοπό να προστατευθεί η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή».  Η μηνυτήρια αναφορά αφορά τον καταυλισμό στη Λάρσο, στην ανακοίνωση του Δήμου ωστόσο αναφέρεται ότι «η νομική οδός θα ακολουθηθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως για τον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.