Φοβόμασταν μην πάθουν οι νησιώτες, και τελικά την πληρώνουν τα ηπειρωτικά

Φοβόμασταν μην πάθουν οι νησιώτες, και τελικά την πληρώνουν τα ηπειρωτικά

Οι λοιμωξιολόγοι είναι πλέον κάθετοι ότι αιτία της διασποράς στην χώρα είναι η “είσοδος” ασυμπτωματικών τουριστών και οι διασκεδάσεις νέων και συχνά μεσηλίκων στα κοσμικά και μη, νησιά. Κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα, οι ηλικίες κυρίως μεταξύ  20-39 διασπείρουν τον ιό σε όλη την κοινότητα.

“Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε το γενικό lock down γιατί θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας. Ισως αν χρειαστεί να προχωρήσουμε  σε κάποια τοπικά,  και με κυκλοφορία με SMS. Το πρόβλημα είναι η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, γιατί συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, και το πρόβλημα θα οξυνθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο», είπε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, που τόνισε ότι «δεν έχουν σημασία τελικά τα μέτρα παίρνεις ως πολιτεία, όταν αυτά δεν τηρούνται».

Μάσκες και τεστ

Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Αν πάμε έτσι, τα παιδιά στα σχολεία θα πρέπει να φοράνε μάσκες σε όλες τις βαθμίδες,και στο δημοτικό», είπε.

«Οι φοιτητές,που ως ηλικιακή ομάδα είναι υψηλού κινδύνου ως φορείς, καλό θα ήταν να προσέρχονται στις σχολές μόνον με αρνητικό τεστ και μάσκες», πρότεινε. «Επισης όταν οι νέοι επιστρέφουν από διακοπές, για λίγες μέρες να απομονώνονται ή πάντως να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες. Μετά από 5-6 μέρες να κάνουν ένα τεστ και αν είναι αρνητικό, τότε μόνον να έρθουν σε επαφή με ευάλωτους συγγενείς. Και λέμε τις 5-6 μέρες γιατί νωρίτερα το τεστ μπορεί να βγει αρνητικό και να τους εφησυχάσει». είπε η καθηγήτρια.

Γιατροί

Στους γιατρούς και στους νοσηλευτές είναι ήδη υποχρεωτικό να κάνουν τεστ όταν επιστρέφουν στις δουλειές τους από διακοπές. Όμως το θέμα είναι ότι τους ζητείται να συμπληρώσουν μια φόρμα, όπου αν δηλώσεις “όχι” σε όλα, αποφεύγεις το τεστ. Απόδειξη αυτού είναι ότι μέχρι στιγμής, παρότι το μέτρο ισχύει εδώ και μια εβδομάδα, κανένας γιατρός και νοσηλευτής ή εργαζόμενος σε νοσοκομείο δεν βγήκε θετικός μέσα από αυτό τον έλεγχο.

Όσοι επαγγελματίες υγείας βγήκαν θετικοί αυτές τις μέρες, ήταν εκείνοι που παρουσίασαν συμπτώματα ή είχαν επαφή με ασθενή και εξετάστηκαν ως επαφή με ασθενή. Και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ως υποχρεωτικό για όλους όσους επανέρχονται, στην πράξη υιοθετήθηκε η φόρμα με τις ερωτήσεις, όπου  για να γίνει το τεστ ο ερωτώμενος πρέπει να δώσει κάποιες θετικές απαντήσεις επικινδυνότητας.

Δεν είναι μόνο τα νησιά

Εστία του προβλήματος είναι όλα τα θέρετρα και το “πνεύμα των διακοπών”. Πρόβλημα οξύ αντιμετωπίζει και η Χαλκιδική που δεν είναι νησί, αλλά και ο Βόλος, όπου σε ένα μπαρ είχαν τουλάχιστον 5 κρουσματα. Στην Χαλκιδική σήμερα νόσησαν και έκαναν τεστ δύο εργαζόμενοι σε beach bar, και βγήκαν θετικοι και οι δύο. Εντούτοις το μπαρ συνεχίζει να λειτουργεί και δεν ξέρει κανείς αν έχουν μολυνθεί και άλλοι εργαζόμενοι ή πελάτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι